![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W pewnym skrypcie znalazłem taki kod:
Gdy zaczynałem uczyć się PHP, już wtedy każdy trąbił, że ereg jest przestarzałe, dlatego uczyłem się od razu pisać wyrażenia pod funkcje z rodziny preg. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć (nie chcę gotowego rozwiązania w postaci wyrażenia dla preg), czego to szuka? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak na pierwszy rzut oka, to wydaje mi się, że sprawdza czy w zmiennej wystąpiły znaczniki html (script, meta, iframe, form,applet, object, style), jeżeli tak to kończy skrypt.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
A mianowicie jest to jakaś marna próba zabezpieczenia $_GET przed wymienionymi htmlowymi znacznikami albo ochrona przed xss.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 306 Pomógł: 32 Dołączył: 20.01.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Tak w ogóle to opłaca się jeszcze trzymać ten kod?
Oczywiście po przepisaniu go na pregi, a właściwie na jednego prega, nie potrzeba kilku... I przy okazji, dlaczego to marna próba? Ten post edytował smietek 13.08.2010, 18:09:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Nie warto ponieważ puszczenie xssa inną drogą nadal jest możliwe. Blokowanie xss robi sie na innych etapach. Blokowanie html-a tez na innych etapach.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
A mógłbyś rozwinąć, na jakich to etapach (ten kod jest prawie na samym początku całego skryptu)?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:38 |