![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam stronę o pogodzie i chciałbym dać możliwość umieszczenia np. ostatnich temperatur na innych stronach. Czy lepiej to zrobić przez zewnętrzne includowanie (czyli w PHP), czy może w JavaScript?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak Ty chcesz to osiągnąć za pomocą JS, która nie może odwoływać się do innych stron? Zrób to w PHP
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 0 Dołączył: 26.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodziło mi o coś takiego jak jest np. w reklamach Google - umieszczam kod reklamy w JS na swojej stronie, a on odwołuje się do skryptu JS na zewnętrznym serwerze.
PS Przed chwilą zrobiłem próbę z PHP i nie działa - prawdopodobnie połączenie zablokował serwer na którym znajduje się "cudza" strona (w której umieszczony został kod zawierający instrukcję include). Ten post edytował Demoneos 26.07.2010, 13:58:09 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 350 Pomógł: 512 Dołączył: 4.01.2009 Skąd: Wrocław / Świdnica Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, jak to wygląda w reklamach Google, ale prawdopodobnie korzysta on z AJAX-a, więc to na jedno wychodzi. Rozwiązanie korzystające z PHP jest też o tyle dobre, że użytkownicy nie mający JS nic nie zobaczą, a tak prawdopodobnie wszyscy będą zadowoleni
![]() Cytat PS Przed chwilą zrobiłem próbę z PHP i nie działa - prawdopodobnie połączenie zablokował serwer na którym znajduje się "cudza" strona (w której umieszczony został kod zawierający instrukcję include). Daj kod ![]() Ten post edytował kamil4u 26.07.2010, 14:00:46 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 675 Pomógł: 286 Dołączył: 15.06.2009 Skąd: Wieliczka Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wiem, jak to wygląda w reklamach Google, ale prawdopodobnie korzysta on z AJAX-a, więc to na jedno wychodzi. Rozwiązanie korzystające z PHP jest też o tyle dobre, że użytkownicy nie mający JS nic nie zobaczą, a tak prawdopodobnie wszyscy będą zadowoleni ![]() z jakiego ajaxa? przecież php może generować automatycznie pliki .js, ustawiasz tylko i dalej generujesz sobie skrypt, który wyświetli Ci pogodę ![]() tak działają niektóre liczniki odwiedzin na stronę ![]() Ten post edytował Pawel_W 26.07.2010, 14:05:00 |
|
|
![]()
|
|
Oczywiście masz rację(zapomniałem
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A tak z ciekawości to jak wstawiasz to na innej stronie?
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Wstawiam tak:
Próbowałem też za pomocą include, ale również nie działało. Tutaj można przeczytać więcej: http://www.learnphponline.com/errors/url-f...r-configuration z jakiego ajaxa? przecież php może generować automatycznie pliki .js, ustawiasz tylko i dalej generujesz sobie skrypt, który wyświetli Ci pogodę ![]() tak działają niektóre liczniki odwiedzin na stronę ![]() No no, nie wiedziałem że takie cuda są możliwe ![]() Ten post edytował Demoneos 26.07.2010, 14:46:24 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie wygląda zbyt ładnie. niby dlaczego użytkownik który to wkleja musi mieć PHP? Prawie wszystkie widgety które są do wklejenia oparte są o JS k?óry wyświetla zawartość strony/skryptu.
Takie rozwiązanie jest lepsze z kilku powodów 1. Użytkownik nie musi mieć PHP 2. Nie zdradzasz w jakim języku została napisana strona a to przekłada się na +1 do bezpieczeństwa 3. Użytkownik nie musi się martwić o nic poza wklejeniem kodu, w Twoim przykładzie może być to kolizyjne. Także przejdź na widget JS który wyświetli zawartość Twojej strony. Dzisiaj i tak KAŻDY ma włączony JS, tylko fanatycy bocznej dziurki w nosie go wyłączą. Warto dbać o margines? I kamil4u nie pisz głupot że się nie da. a na tej stronie dajesz później
Ten post edytował !*! 26.07.2010, 16:34:50 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
W skrypcie wstawiłem kod:
Natomiast na stronie która ma wczytać ten kod wstawiłem: Niestety na tej stronie nie widać napisu "Hello world", natomiast gdy uruchamiam skrypt bezpośrednio, to dostaję błąd:
Czy popełniłem gdzieś błąd? Ten post edytował Demoneos 27.07.2010, 09:20:15 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
To JS, nie umieszczaj tego w znaczniku PHP, a jak już to przez echo. Ten post edytował !*! 27.07.2010, 10:07:19 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Wyrzuciłem to poza php:
i działa ![]() Ten post edytował Demoneos 27.07.2010, 09:59:02 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Tak jak napisałem wyżej.
Ten post edytował !*! 27.07.2010, 10:06:45 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
Także przejdź na widget JS który wyświetli zawartość Twojej strony. Dzisiaj i tak KAŻDY ma włączony JS, tylko fanatycy bocznej dziurki w nosie go wyłączą. Warto dbać o margines? Chciałbym jednak zadbać o margines ;) Wystarczyłoby wkleić na stronę taki kod:
i wówczas również Ci którzy mają wyłączoną JavęScript mogliby się cieszyć prognoza pogody na swojej stronie ![]() Czy takie rozwiązaniem ma jakieś wady, czy też powody dla których niewskazane jest go stosować? Ten post edytował Demoneos 27.07.2010, 13:55:22 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chciałbym jednak zadbać o margines ![]()
i wówczas również Ci którzy mają wyłączoną JavęScript mogliby się cieszyć prognoza pogody na swojej stronie ![]() Czy takie rozwiązaniem ma jakieś wady, czy też powody dla których niewskazane jest go stosować? Wszystko ma swoje wady, zalety. Nie widzę przeszkód, aby to wyświetlić w ten sposób oczywiście rozmiar ramki musisz dopasować do wymagań - lecz z drugiej strony, kto dziś ma wyłączony javascript? Jest to tak niewielka garstka ludzi... ![]() -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Nie zdradzasz w jakim języku została napisana strona a to przekłada się na +1 do bezpieczeństwa A co to ma do rzeczy. Równie dobrze taki kod może wykonać w Pythonie, Rubym czy Javie.Co do problemu - odpowiedź jest całkiem prosta, ale wymaga troszkę pracy: przygotuj dobre API dla deweloperów - dzięki temu, z usług Twojej strony będzie korzystać większa grupa ludzi. Nic nie stoi na przeszkodzie byś umożliwił dostęp z poziomu JS, PHP i innych języków wykorzystywanych po stronie serwera czy nawet z poziomu zwykłego iframe. Popatrz sobie jak mają to zrobione serwisy typu FaceBook czy Twitter. Nie musisz pisać oczywiście tak rozbudowanego, ale możesz się wzorować na ich rozwiązaniach. |
|
|
![]()
|
|
A co to ma do rzeczy. Równie dobrze taki kod może wykonać w Pythonie, Rubym czy Javie. To że nie wiesz w jakim języku została napisana strona. Trudno zrobić kuku aplikacje w javie myśląc że jest to python. Oczywiście jak do dobrze zamaskujesz bo "skrypt.php" to raczej tego nie robi. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Trudno zrobić kuku aplikacje w javie myśląc że jest to python. O ile nie próbujesz zrobić "kuku" poprzez wstrzyknięcie własnego kodu to nie ma to większego znaczenia.Cytat To że nie wiesz w jakim języku została napisana strona. Kod po stronie mojego serwera:
Różne wersje API (pseudokod): java script: Kod var entries = MyAPP.apiCall('/entries?format=json'); PHP:Kod $entries = $myApp->apiCall('/entries'); Java:Kod EntriesCollection entries = myApp.apiCall("/entries"); Python:Kod entries = myApp.apiCall('/entries') I jak niby mając którykolwiek z kodów "dla klienta" rozpoznasz czy na serwerze używam PHP czy Ruby? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:06 |