![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czemu wyswietla mi tylko wojewodztwo i jedno miasto z tego wojewodztwa a nie kilka...
w bazie jest wpisane: id,wojewodztwo,miasto teraz wyswietla mi: 1Wrocław 2Kraków 3Bielsko-Biała 4Bydgoszcz 6Szczecin 7Gdańsk 8Białystok 12Poznań 13Elbląg a powinien: 1Wrocław 2Kraków, Zakopane 3Bielsko-Biała 4Bydgoszcz,Piła 6Szczecin 7Gdańsk,Gdynia,Sopot 8Białystok 12Poznań 13Elbląg Pomóżcie! [php:1:3116ea4efd]<?php // wybor adresow wedlug warunku zapytania $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj", $id_db_connect); $menuOf = ' '; $i = 0; while ($query_data4 = mysql_fetch_row($result4)) { $menuOf .= "<br><b>".$query_data4[0]."</b>".$query_data4[1]; $i++; } $menuOf .= ' '; echo $menuOf; ?>[/php:1:3116ea4efd] -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
[php:1:2cb50472ce]<?php //(...) $result4 = mysql_query("SELECT id, woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj", $id_db_connect); //(...) $menuOf .= "<br><b>".$query_data4[0]."</b>".$query_data4[1]." : ".$query_data4[2]; //(...) ?>[/php:1:2cb50472ce] -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 25.02.2004 Skąd: Grodzisk Maz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wszystko po staremu... tylko że dołożyłeś chyba wyświetlenie id...
wygląda to tak: 51 : Wrocław 12 : Kraków 143 : Bielsko-Biała 164 : Bydgoszcz 96 : Szczecin 67 : Gdańsk 128 : Białystok 212 : Poznań 2313 : Elbląg Masz jakis pomysł? -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj przez mysql_fetch_array():
[php:1:94084cbb93]<?php //(...) $result4 = mysql_query("SELECT 'woj', 'miasto' FROM 'paker' WHERE 'karrimor' = 'T' GROUP BY 'woj'", $id_db_connect); //(...) while($query_data4 = mysql_fetch_array($result4)) { $menuOf .= $query_data4["woj"] . " : " . $query_data4["miasto"]; } //(...) ?>[/php:1:94084cbb93] -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
I powstalo takie cos:
1 : Wrocław2 : Kraków3 : Bielsko-Biała4 : Bydgoszcz6 : Szczecin7 : Gdańsk8 : Białystok12 : Poznań13 : Elbląg PS. a tak w ogole to probowalem DISTINCT czy jakos tak (na teraz nie pamietam dokladnej nazwy) ale niestety ta funkcja nie wyswietlila mi nic... jakis pech czy co... Jujz nie wiem co robic... ![]() -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
[php:1:330dafad21]<?php
//(...) $menuOf .= "<br><b>".$query_data4["woj"]."</b>".$query_data4["miasto"]; //(...) ?>[/php:1:330dafad21] Jak tak nie wyświetla czego chcesz to najwidoczniej masz pustą komórkę "miasto". -------------------- Don't worry, be happy!
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak chcesz wszystkie to nie mzoesz uzyc GROUP BY.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
wszystkie pola sa wypelnione...
a co musze uzyc jak nie GROUP by....? -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ORDER by?? nie wiem czy taki cel chcesz osiagnac: wyswietlac wszystkie miasta z jakiegos wojewodztwa obok siebie
![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
ale ja chce wedllle wojewodztw...
nie wim o co chodzi... a gdzie to ORDER wstawic... $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' GROUP BY woj >", $id_db_connect); -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dajesz ORDER BY po wojewodztwie, dzieki temu dane w bazy przyjda w formacie:
Kod woj1 miasto1
woj1 miasto2 woj1 miasto3 woj2 miasto4 woj2 miasto5 woj3 miasto6 ... Teraz z poziomu php sprawdzasz czy ostatni wiersz ma takie samo wojewodztwo jak aktualna, jesli nie to wyswietlasz nazwe wojewodztwa, a jesli tak to tylko sama nazwe miasta. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
z gory wielkie dziekns! Pozdrowka -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 660 Pomógł: 0 Dołączył: 28.08.2002 Skąd: Starachowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeciez to tylko kwestia segregacji..
[php:1:07c3729de9]<?php $dane = Array(); while( list( $woj, $miasto ) = @mysql_fetch_assoc( $result4 ) ) $dane[$woj][] = $miasto; ?>[/php:1:07c3729de9] W wyniku otrzymujesz ładną tablicę, którą możesz przedstawić w jakiej tylko Ci się podoba formie. |
|
|
![]()
|
|
chyba spokoj sobie dam...
![]() jednak jestem wielkie dno jesli chodzi o SQL... a teraz to i php mi sie juz zapomnialo... piszecie kod kawalkami i juz nie wiem ktory jest dobry, ktory zly... Dzieki za wszelka pomoc! -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 120 Pomógł: 0 Dołączył: 29.11.2003 Skąd: Tarnów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
z gory wielkie dziekns! Pozdrowka [php:1:5e0226a784]<?php $result4 = mysql_query("SELECT woj, miasto FROM paker WHERE karrimor = 'T' ORDER BY woj", $id_db_connect); ?>[/php:1:5e0226a784] :? |
|
|
![]()
|
|
Cytat a moglbym Cie prosic o taki kodzik? dla Ciebie to pewnie pryszczyk patrzac na ilosc ludzi, ktorym pomogles...
Ale to jeszcze nie znaczy, ze mam akurat czas. BzikOS podal jeszcze lepsze (bardziej eleganckie i prostsze w wyswietlaniu) rozwiazanie, wiec proponuje z niego skorzytac. Po kodzie, ktory podal bedziesz mial tablice tablic, gdzie pierwszym wymiarem jest wojewodztwo, a drugim miasta w nim: Kod Array(
"mazowieckie" => Array("Warszawa", "inne", "wioski;)"), "wielkopolskie"=> Array("Poznan", "inne" ...) ) -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
tak, tylko ze zmierzamy do tego, ze ja chce wyswietlic tylko miasta z wojewodztwami...
a oprocz tego chce wrzucic adresy i telefony, ktore mam w osobnych kolumnach tabeli... tak sobie mysle, ze z tym moze byc problem... -------------------- Jarek "babajaro"
|
|
|
![]()
|
|
A ja sobie mysle, ze nie...
Po prostu zamiast wstawiac do tablicy nazwe miasta bedziesz wstawial kolejna tablice, w ktorej beda informacje o danym miescie. -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 0 Dołączył: 28.02.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znalazlem odpowiedni temat do mojego problemu.
Mam taka tabele konkurs: id | nazwa | kategoria | glosy Kategorii jest 25, wpisow ok. 3000. I teraz potrzebuje zapytanie do bazy o zwyciezcow w danej kategorii. Ale nie tylko jednego, co moge zrobic przez [sql:1:7b9b50eff3]SELECT nazwa,kategoria,MAX(glosy) FROM konkurs GROUP BY kategoria ORDER BY kategoria[/sql:1:7b9b50eff3] ale trzech pierwszych miejsc w danej kategorii. Jak to zrobic jednym zapytaniem SQL? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:44 |