![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam nastepujacy kod ::
Cytat while (!feof($filmy)):
$event =fgets($filmy,4096); $info =explode(";;",$event); print "<tr><td width=30>"; print verdana(); print "<center>$info[0]</center>"; print "</td>"; print "<td width=220>"; print verdana(); print "$info[1]"; print "</td>"; print "<td width=220>"; print verdana(); print "$info[2]"; print "</td>"; print "<td width=20>"; print verdana(); print "<center>$info[3]</center>"; print "</td>"; print "<td width=150>"; print verdana(); print "$info[4]"; print "</td>"; print "<td width=120>"; print verdana(); print "$info[5]"; print "</td>"; print "<td width=40>"; print verdana(); print "<center>$info[6]</center>"; print "</td>"; print "</tr>"; endwhile; i chce by poszczegolne tr wyswietlaly mi sie naprzemiennie w kolorach black red (obojetne!), jest mozliwosc zrobienia tego w samym php, czy potrzebny sql? ![]() jak zmodyfikowac kod?? nie prosze byscie sami to zrobili ale dali jakies konstruktywne wskazowki ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Przed petla ustawiasz licznik, np. :
Kod $x = 0;
2. W petli robisz cos takiego: Kod if($x % 2 == 0) print "<tr bgcolor=#ff0000><td width=30>";
else print "<tr bgcolor=#000000><td width=30>"; 3. Teraz ostatnia sprawa. Jesli tych wpisow nie jest zbyt duzo, to wystarczy, ze przed koncem petli wrzucisz: Kod $x++;
-------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
Szukasz skryptow - www.hotscripts.com |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 1 512 Pomógł: 2 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Koszalin ![]() |
gajcy: ja chce te Pania z Twojego obrazka najlepiej w tych samych majteczkach
![]() -------------------- brak sygnaturki rowniez jest sygnaturką
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2002 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
otóż to, trzeba w jakiś sposób sprawdzić czy linia jest parzysta.
ja to rozwiązałem: Kod if (is_int($i/2)) print '<tr bgcolor=#ff0000>...';
else print '<tr bgcolor=#000000>...'; ale nie o to mi chodzi. czyżby w php brakowało gotowej funkcji sprawdzającej parzystość liczby? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
gajcy juz podal przyklad sprawdzania parzystosci liczby.
Kod x % 2 == 0
% to znak dzielenia modulo w php ale takze i w C/C++ i Javie itp. jezykach Jeszcze dla nie wtajemniczonych ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 19.03.2002 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może trochę to spłyciłem, chodziło mi o gotową fuknkcję typu:
Kod if (is_even($x)) ...
bo skoro jest is_int (i cała reszta) to czemu nie is_even ![]() oczywiście stosując modulo (mi również znane z C++ :wink: ) takie coś jest niepotrzebne, po prostu zaciekawił mnie sam fakt pozdrowionka |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 23.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hihi brzmi bardzo ladnie, mam nadizeje, ze bedzie dzialac. poki co to czarna magia, ale jak zaczne w tym grzebac to wszystko szybko sie zmieni
![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Cytat 1. Przed petla ustawiasz licznik, np. : (...)
Ja tam wole usytawic $bgcolo = TRUE; Potem sprawdzam if($bgcolor){ costam} else {drugiecostam} I przed koncem petli tobie $bgcolor=!$bgcolor Wydaje mi sie to troszkę wydajniejsze. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 602 Pomógł: 0 Dołączył: -- Skąd: W - WA -> GRO Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fakt, operujac na warstwie wyrazen logicznych aplikacja bedzie najwydajniejsza.
Ja podalem pierwszy z brzegu przyklad, ktory przyszedl mi akurat do glowy, bez jakis specjalnych rozkminek ![]() -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
|
|
![]()
|
|
zrobilem tak jak razdil gajcy. wszystko pieknie wyglada, ale niech mi ktos jeszcze powie jak wsadzic do print'a funckej verdana() bo za cholere nie chce mi to dzialac
![]() myslalem ze moze da sie to polaczyc [quote]print "<tr><td>".verdana()."</td>"[/quote]ale nie cholery nie chce dzialac. jestem w kropce. ale przynajmniej juz wiem jak zastosowac funkcje if ![]() |
|
|
![]()
|
|
Twoj kod jest prawidlowy.
Jest tylko jedno ale: funkcja/procedura verdana chyba powinna miec dane wejsciowe. -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
|
|
![]()
|
|
wydaje mi sie ze wlasnie nie... mam utworzony plik style.inc i jest do niego relacja z filmy.php niby wszystko dzialalo do czasu tej zmiany z petla if
pliczek inc wyglada nastepujaco i nie potrzeba raczej zadnych danych wejsciowych Cytat <?
function verdana() { print "<font face=verdana size=1>"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
No fakt, w tym wypadku jest nie do konca poprawny. Wrzuc to:
Kod <?
function verdana() { return "<font face=verdana size=1>"; } ?> -------------------- Zanim zadasz pytanie, zawsze wczesniej zajrzyj do manuala ( pl.php.net/manual/pl/ ).
|
|
![]()
|
|
tak, teraz juz dziala juz wszystko w pozadku
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 1 Dołączył: 22.04.2002 Skąd: Szubin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak dla porównania:
Kod $kolor1="dddddd";
$kolor2="ddddff"; if ($kolor==$kolor1) { $kolor=$kolor2; } else { $kolor=$kolor1; } print("<TR><TD bgcolor="$kolor" ></TD>n"); Do oceny. Napiszcie co o tym sądzicie ![]() Pozdrawiam LeWaR |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Ja piszę jeszcze krócej
Kod $i=$i ? 0 : 1; ?>
bgcolor="<?=($i ? 'dddddd': 'ddddff') ?>" 2 linie zamiast 7 !! ![]() -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 21.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ludzie z tym kolorowaniem wierszy to przeciez mozna jeszcze prościej.
$color=black; //poczatek petli if ($color==red) $color=black else $color=red; echo"<p font-color=$color>" - z głowy, wiec ta linia pewnie nie do konca dobra.. ...reszta kodu... //konic petli i po sprawie pierwszy wiersz bedzie red a pozniej sie bedzie zmienail na czarny i z czarnego na czerwony, na zmiane... podpowiem ze zamiast red mozna wstawic hexy (nie chodzi mi i wiedźmy ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:31 |