![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam do was pytanko odnośnie sytuacji takiej jak opisana jest tutaj ( http://www.e-wsparcie.com.pl/domenowi-oszusci/ ) Niestety prezes w firmie której pracuję nie mając pojęcia, bez konsultacji z nikim dał się naciągnąć na domeny za w sumie kilka tyś zł. Firma przysłała fakturę niemalże natychmiast, pytanie czy jest możliwość teraz - "po fakcie" na wykręcenie się z tego? Ponoć rozmowy są nagrywane, a wyrażenie zgody jest wiążące jako umowa... Już po zawodach, czy można temu jakoś zapobiec? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 10 Dołączył: 26.09.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najlepiej iść do prawnika. Jeżeli rozmowa była nagrywana i ktos to zechce wykorzystać, to wtedy z całości nagrania słychać jak to firma nagrywająca wciska kit nieświadomemu Klientowi i jak Klient zostaje świadomie wprowadzany w błąd.
-------------------- Rachunkowość w biurze we Wrocławiu: biuro rachunkowe wrocław, miejca parkingowe przy Okęciu parking Okecie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem w tym że wiadomo jak to prezes, podczas rozmowy przytakiwał i udawał mądrego, dopiero później gdy na spokojnie przemyślał, wyszło że to zwykłe oszustwo...
Faktura leży nieopłacona i nie wiemy czy jest jakiś ratunek... W kancelarii powiedzieli, że jeżeli rozmowa była nagrywana nie ma się co sądzić bo sprawa raczej kiepsko wygląda... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
To zapłaćcie jeśli nie ma innego wyjścia ale potem pozwijcie o oszustwo
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 461 Pomógł: 32 Dołączył: 17.09.2003 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To zmieńcie kancelarię ...
Mi próbowali wcisnąć książkę - nawet przysłali, odmówiłem odbioru. Straszyli sądem ... moja odpowiedź była jedna - ciekawe czy pierwsza będzie sprawa, którą Państwo mi wytoczycie czy sprawa karna o naciąganie. Potem tylko grzecznie zapytali czy mimo wszystko jednak chcę książkę. Nagrywana rozmowa nie stanowi zrzeczenia się Twoich praw - masz prawo do odstąpienia od umowy telefonicznej a jeśli kancelaria, której się pytacie mówi inaczej to po pierwsze zmieńcie kancelarię a po drugie zgłoście sprawę na prokuraturę bo wygląda na to, że ta pierwsza kancelaria ma zmowę z firmą, która dzwoniła (a może to oni sami podali namiary do prezesa?) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 726 Pomógł: 20 Dołączył: 8.12.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Prawa konsumenta mają się nieco inaczej w przypadku osoby prywatnej, a firmy.
Rozmowa nagrywana była jedynie w czasie kiedy prezes oświadczał czarno na biały że chce to co oferują za takie i takie kwoty. No nic dzięki za pomoc, sprawa raczej wygląda słabo, będzie nauczka na przyszłość. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 48 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No sprawa raczej wygląda kiepsko - gdyby sprawa dotyczyła osoby prywatnej to można taką umowę rozwiązać bez problemów. W przypadku firmy jest już gorzej.
Można czepiać się tutaj spraw takich jak wprowadzenie w błąd itp. Można iść na noże - pewnie firma po twardej zagrywce by się wycofała - takie firmy z reguły wycofują się jak ktoś się postawi i postraszy "bezpodstawnym wyłudzeniem" czy wprowadzeniem w błąd bo nie zależy im na rozgłosie/sprawach w prokuraturze itp. Ja bym spróbował tak to rozegrać. Ogólnie jednak prawo jest po ich stronie, a wy możecie ich jedynie zaskarżyć o wprowadzanie błąd itp., czyli raczej sprawy karne niż cywilne. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 10:25 |