![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam napisanych kilka programów. Chciałbym im teraz zrobić aktywację czy też rejestrację. I teraz pytanie, jakbyście zrobili rejestrację swojego programu. Oczywiście formularz rejestracji mam, product key itd. Problem że nie wiem jak przesłać dane na mój serwer lub do mojej bazy. Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 580 Pomógł: 85 Dołączył: 25.03.2010 Skąd: Skrzyszów :) Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
soap, xml-rpc, json, xml, http - do wyboru do koloru
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ja rejestrację robiłem na zasadzie zapytania na jakiś adres PHP i zwracania jakiegoś wymyślonego kodu. Nie 1 albo 0 tylko np. 1n3u5n dla potwierdzenia i 134n13i4 dla negacji. Reszta wyników blokowała program na danym komputerze.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przy okazji nasuwa mi się drugie pytanie, jak zabezpieczyliście swoje programy przed kradzieżą. Zdaję sobie sprawę że tak do końca się nie da zabezpieczyć, wystarczy przeanalizować kod i po sprawie, ale warto ludziom utrudnić życie.
Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 6 Dołączył: 2.02.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zapisy głęboko w rejestrze, w kilku miejscach. Najpierw przy instalacji wpisujesz tam, że jest niezarejestrowana albo demo, a potem ewentualnie po rejestracji już dajesz info o licencji i sprawdzasz ją przy każdym włączeniu. Pozwala to wpisać tylko raz kod i można program usuwać, aktualizować, a licencja cały czas będzie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mozesz tez potraktowac aplikacje czyms takim: http://www.zend.com/en/products/guard/
|
|
|
![]()
|
|
Ja obstawiam jednak, że koledze chodzi o aplikacje instalowane na komputerze, a nie internetowe. Ja właśnie o takich "offline" piszę.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 471 Pomógł: 89 Dołączył: 29.07.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
kolega pisal w "PHP" dlatego uznalem ze jego aplikacje sa pewnie w php pisane
![]() co do samego zabezpieczania to mam mieszane uczucia, tym bardziej ze ewentualne bledy w procedurze zabezpieczajacej sa wyjatkowo deprymujace ![]() moim zdaniem zamiast zabezpieczac dostep do aplikacji, lepiej jest zabezpieczyc dostep do supportu ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Chodzi mi tylko o aplikacje php. Tak jak pisałem wcześniej mam napisanych kilka programów, między innymi sklep internetowy. Zaczołem sprzedaż w styczniu, do tej pory sprzedałem 84 licencje. Ostatnio grzebiąc po allegro zobaczyłem że jakiś dupek (przepraszam za określenie tego człowieka, ale inaczej się nie go nazwać), sprzedaje mój sklep, i sprzedaje go za grosze. (180 PLN). Napisałem do allegro, zgłosiłem kradzież programu na policji itd. Ale z tego co widzę trzeba jakoś zabezpieczyć program właśnie przed takimi osobnikami. Wiem że skutecznie się nie da, bo dobry programista zawsze to znajdzie i skasuje. Ale czy dobry programista kradł by komuś program?
![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
ionCube, Zend Guard.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 16:20 |