![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 13.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cześć wszystkim,
Muszę napisać w php skrypt, który będzie wyznaczał najkrótszą trasę między miastem startowym a końcowym. W moim przypadku program nie musi zwracać uwagi na warunki jezdne, po prostu najkrótsza trasa przejazdu. Z danych wejściowych mam 49 miast. Program powinien też się wykonywać w jakimś przyzwoitym czasie ([49 – 2]! kombinacji). Myślałem o zdeklarowaniu tablicy dwuwymiarowej przechowywującej informację, z jakimi innymi miastami miasto ma bezpośrednie połączenie drogowe i jak długa jest trasa pomiędzy tymi miastami.
Tak miałby wyglądać zapis danych, ale co do samego programu nie mam pojęcia jak go wykonać. Nie widzi mi się sprawdzanie każdej kombinacji i zapamiętywanie sumy, z drugiej strony algorytm najbliższego sąsiada mógłby tylko wydłużyć trasę. Moglibyście podsunąć mi jakieś rozwiązanie. B. Dzięki ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 150 Pomógł: 3 Dołączył: 13.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jezeli masz dane co do miast to w tablicy powinno wygloadac tak tab[i][j]- gdzie i to miasto 1 a j inne miasta porównywane w skrócie zmieniasz tylko wartosć j jezeli chcesz odnalezc najblizsze miasto
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 79 Dołączył: 25.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj któregoś z algorytmów poszukiwania najkrótszej ścieżki np. Algorytm Dijkstry
-------------------- Jeśli ten post pomógł to kliknij przycisk
![]() Nie pomagam przez PW, GG, e-mail, faks, telegram, znaki dymne, ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:36 |