![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 31.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam formularz w którym chciałbym aby sprawdzało czy już ktoś taki korzystał z formularza. Czyli ktoś wchodzi na stronę uzupełnia formularz i wpisuje tam swój nick, nick ten dodaje się do bazy (To jest). I teraz chciałbym aby przy ponownym korzystaniu z formularza była informacja że już korzystał z tego czyli sprawdzenie nicku z formularza a odszukanie go w bazie. Mam coś takiego lecz nie śmiga:
W amx_amxadmins zapisuje się nick. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
po pierwsze linijka 2 jest trochę zamotana: trim powinno być jako pierwsze a nie na końcu, nie wiem też po co tam htmlspecialchars, raczej powinno być strip_tags(), żeby nikt nie pakował tam kodu
2. 9 linijka jest bez sensu porównujesz nick do liczby zwróconych rekordów. powinno być, że:
potem wysyłasz zapytanie do sprawdzenia rekordów z nick = '$nick', jeżeli mysql_num_rows($zapytanie) > 0 -> to znaczy, że już był wcześniej kolejne bez sensu rzecz to sprawdzanie długości znaków po wykonaniu mysql_real_escape_string() i htmlspecialchars(), ogólnie wygląda to jakbyś się nawet nie zastanowił co robią te funkcje tylko wepchnąłeś je na siłę |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 2 Dołączył: 31.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Te śmieszne wcinki to pewna osoba która mi chciała pomóc mi tam dodała więc sam się dziwiłem.
Ja skończyłem na czymś takim:
Co działa ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tylko użyj jeszcze funckji mysql_real_escape_string() dla zmiennych umieszczanych w zapytaniu
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:31 |