![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mógłby ktoś poświecić kilka sekund żeby przedstawić mi kod który bedzie wyciągał ciąg znaków z tekstu? Czytałem rózne manale na strpos itd. ale nie wiem jak ustawic parametry zeby dobrze wycial ^^.
I jak zrobic by zapisal do zmiennej 'jurek' ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jaki Ciąg tekstu, nie ma uniwersalnego sposobu, ale najbardziej uniwersalny jest oparty na wyrażeniach regularnych.
Aby wyciągnąć jurek:
Różne funkcje do operowania na stringach: http://php.net/manual/pl/book.strings.php Wyrażenia regularne: http://www.egrafik.pl/kurs-regex-wyrazenia-regularne/ Wyrażenia regularne: przykłądy: http://maciek.lasyk.info/regexp_checker.html Ten post edytował jaslanin 28.05.2010, 14:37:44 -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 358 Pomógł: 78 Dołączył: 4.11.2008 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakby url miał zawsze taką lub zbliżoną strukturę możesz spróbować użyć explode()
Ten post edytował zordon 28.05.2010, 14:42:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 147 Pomógł: 0 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No własnie nie bedzie mial takiej samej struktury.
A jak zrobic naprzyklad jesli mam w zmiennej wyraz a ciag z ktorego chce to wyciagnac to naprzyklad : Dajmy na to ze w zmiennej z wyrazem jest aktualnie wyraz test
Dałoby sie jakos sprytnie go wyciagnac ![]() Dokladniej mowiac mam zamiar zrobic taki skrypcik zeby filtrowal adres url i z niego wyciagal ciag znakow ktory jest w zapisany w zmiennej. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mój poprzedni skrypt działa też i w tym nowym przypadku
![]() -------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
jak i milion innych przypadków w których nie zadziała. I co z tego ? Podaj pełną listę dla których ma działać.
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
jakbym mial podawac wyraz ktory wlasnie chce wyciagnac to troche by bylo tego duzo.
Wpadlem na pomysl jakby przy zmiennej z tym wyrazem ktorego chce wyciagnac wstawiac na poczatku @ co by wygladalo naprzyklad tak:
Daloby sie cos wskórac? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prościej użyć: parse_url ?
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Teraz już zupełnie nie rozumiem, a w jaki sposób Ty wstawiasz tą @ ? Tzn jak znajdujesz miejsce do w którym trzeba ją wstawić ?
można by to wykorzystać tak:
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
no i gitara wujku
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:18 |