![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Standardowo łączę przez mysql_connect("adres","nazwa","haslo") .
Dane na pewno są prawidlowe ponieważ na próbę uruchomilem programik ems mysql do zarządzania bazą i łączy się i dziala poprawnie natomiast bezpośrednio z poziomy php nie łączy i przy wywołaniu die(mysql_error()) wypisuje Can't connect to MySQL server on 'jakistamadres' (10060) . Pytam się o porty ponieważ zastanawia mnie napis w nawiasie. (Program EMS automatycznie zaznacza sobie port 3306). Pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją. Skrypt łączeniowy uruchomilem na innych serwerach oczywiście ze zmienionymi danymi i wszystko chodzi poprawnie tylko tutaj. Pozdrawiam. -------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 1.10.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wyczytałem że kod błędu mysql 10060 oznacza "ER_DUP_FIELDNAME " tylko nie bardzo wiem co to może oznaczać.
Już wiem że z portami ta sprawa nie ma nic wspólnego (narzucałem i nic a poza tym standardowo jest 3306). -------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej kod php ktorego uzywasz do laczenia sie z baza
plik tak moze wygladac np: tak: [php:1:4c19b6b6ee]<?php $conn = mysql_connect("localhost","login","haslo"); mysql_select_db("baza", $conn); ?>[/php:1:4c19b6b6ee] Kossa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak to Ci nie pójdzie, to napisz co Ci wyświetli:
[php:1:f1d4551739]<?php $host = ""; $user = ""; $haslo = ""; $baza = ""; error_reporting(0); if (!$id = mysql_connect($host, $user, $haslo)) echo mysql_errno() . ": " . mysql_error(). "n"; if(!mysql_select_db($baza, $id)) echo mysql_errno() . ": " . mysql_error(). "n"; ?>[/php:1:f1d4551739] Uzupełnij zmienne poprawnymi danymi. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Nie chodzi oto co wypisuje: 2003: Can't connect to MySQL server on 'jakisadres' (10060)
Pozdrawiam. -------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 165 Pomógł: 9 Dołączył: 9.04.2002 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wklej swoj kod bo najprawdopodobniej cos namieszales,
a jesli nie to zly url, login lub haslo Kossa |
|
|
![]()
|
|
Cytat wklej swoj kod bo najprawdopodobniej cos namieszales,
a jesli nie to zly url, login lub haslo 1. Dane są dobre sprawdzalem je dziesiątki razy. Chodzą poprawnie na programach zarządzających bazami (via EMS MySql) - wszystko się łączy elegancko. 2. Kod: function lacz_bd() { $wynik=mysql_pconnect("adres", "nazwa", "haslo") or die(mysql_error()); if(!$wynik) return false; if(!mysql_select_db("sqlfruit")) return false; return $wynik; } Kod stosowany od zawsze chyba pierwsza funkcja jaką napisalem w php. Zawsze dziala ok i teraz nawet zmienilem dane dla innego serwa i wszystko gra. A tutaj nie bardzo. -------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]()
|
|
w wybieraniu bazy zostala mi nazwa bazy (Oczywiście poprawna :-DDD).
-------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Nie pisz posta pod postem.
Podana przez Ciebie funkcja u mnie działa bez problemu. Jeżeli masz bazę danych oraz prawidłowo podałeś nazwę hosta, bazy, usera i hasło, to nie wiem w czym jest błąd. -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie pisz posta pod postem.
Podana przez Ciebie funkcja u mnie działa bez problemu. Jeżeli masz bazę danych oraz prawidłowo podałeś nazwę hosta, bazy, usera i hasło, to nie wiem w czym jest błąd. hehe no właśnie też bym chciał wiedzieć :-D . Ten serwer znajduje się w Wieliej Brytanii ale to wiele nie powinno zmieniać. -------------------- no bubbles no beer
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 05:16 |