![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Posiadam konto obslugujace MySql i php na serwerze interia.pl. Dopiero zaczynam sie tego wszystkiego uczyc. Korzystajac z panelu administracyjnego na interii stworzylem prosta baze danych. Nastepnie chcialem probowac proste zapytania do tabeli pod php pod apache`m. Niestety za kazdym razem gdy chce polaczyc sie z serwerem MySql pojawia sie komunikat:
" Warning: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl' (0) in c:apachehtdocsa.php on line 3 Warning: MySQL Connection Failed: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl' (0) in c:apachehtdocsa.php on line 3 Nie można się połączyć" Nazwa hosta na pewno jest prawidlowa - taka podal mi administrator. Co jest zle? Acha - fragment kodu php: "$link = mysql_connect("db.st.interia.pl", "uzytkownik", "haslo") or die ("Nie mozna sie polaczyc"); print ("Polaczenie nawiazane");" Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Spróbuj tego:
[php:1:330f3e9af5]<?php $link = mysql_connect("localhost", "uzytkownik", "haslo"); ?>[/php:1:330f3e9af5] -------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2004 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na localhost to juz calkiem mi nie dziala - juz napisalem posta z tym zwiazanego,ale nikt poki co mi nie pomogl.
Mam zainstalowanego Apache`a i niby MySql`a ale gdy probuje sie polaczyc z MySql wlasnie pod Apache pojawia sie komunikat: " MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)". Chcialem zatem skorzystac z MySql`a na serwerze interii no ale gdy chce przetestowac jakis skrypt php pod Apache`m i polaczyc sie baza danych na interii to pojawia sie tekst: "Warning: MySQL Connection Failed: Unknown MySQL Server Host 'db.st.interia.pl' Moglbym oczywiscie te skrypty testowac na serwerze Interii i nie zawracac sobie glowy Apache`m tyle ze ten serwer na Interii jest tak dziwnie skonfigurowany,ze ja za kazdym razem po umieszczeniu na nim pliku php musze prosic admina o zmiane atrybutu tego pliku. Nie ma dostepnej komendy chmod. Zatem to odpada, bo za kazdym razem musialbym czekac na zmiane atrybutu pliku no a poza tym przy moich naukach admin by chyba zwariowal;) Nie wiem co mam zrobic - uczyc sie czegos czysto teoretycznie nie ma zadnego sensu, no a poki co nie moge probowac nic z zapytaniami do bazy danych. Czy ktos wie co mozna zrobic? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 445 Pomógł: 0 Dołączył: 21.12.2003 Skąd: Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Z tego co zrozumiałem, to jak się łączysz z bazą na swoim Apache to nazwa hosta ma być 'localhost' albo '127.0.0.1'. Skorzystaj z kodu w moim ostatnim poście.
-------------------- Don't worry, be happy!
Gadu-Gadu: 1687784 Darmowe komponenty na stronę WWW - licznik księga gości shoutbox chat kalendarz data godzina imieniny IP host przeglądarka odwiedzającego ankieta sonda |
|
|
![]()
|
|
Wlasnie o to chodzi,ze nie moge skorzystac z localhost`a, bo mi wywala tekst: " MySQL Connection Failed: Can't connect to MySQL server on 'localhost' (10061)".
Nie wiem dlaczego tak sie dzieje-nie moge w ogole polaczyc sie z serwerem MySql choc go zainstalowalem [phptriad 2.2.1]. Drugie pytanie: Czy z poziomu Apache`a nie mozna w plikach php tworzyc zapytan do bazy MySql umieszczonej gdzies na innym serwerze? [w moim przypadku interia.pl] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:22 |