![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli uzytkownik sie loguje i ma dostep do panelu.
Ale takze nie zalogowany uzytkownik moze je przegladac , jak zrobic zeby nie zalogowany uzytkownik wchodzac na taka podstrone widzial napis Prosze sie zalogowac. A raczej mi chodzi na jakiej zasadzie to dziala.Mam w bazie utworzyc jakas tabele i pozniej sprawdzac status? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 164 Pomógł: 21 Dołączył: 21.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sesje.
http://pl.php.net/manual/en/book.session.php W bazie sql przechowujesz dane uzytkownika, gdy ten wpisze login i haslo, to sprawdzasz w bazie czy taki uzytkownik istnieje i czy haslo sie zgadza, jesli tak, to tworzysz sesje. Uzytkownik, ktory nie bedzie zalogowany, nie bedzie mial sesji, a wiec przekierujesz go do rejestracji/logowania. To tak w skrocie, wpisz w google "system logowania na sesjach" i znajdz sobie tutorial. Ten post edytował cros 2.05.2010, 15:21:00 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 652 Pomógł: 47 Dołączył: 6.02.2010 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam logowanie na sesjach zrobione , poprostu musze sesje jeszcze jedna dodac i np jak ktos ma status jakis tam albo nie ma to mam go odeslac do logowania tak?
Zwyklym ifem? Ten post edytował gigzorr 2.05.2010, 15:23:43 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Mam tutaj troche ifow i wlasnie idk ja to sprawdzic , niby mi dales rozwiazanie ale tak admin = 1 , moderator = 2 , zwyklyuser = 0 , i jak mam tutaj podpiac zeby nie zalogowanym wywalal komunikat .Nie rozumiem na jakiej zasadzie ma dzialac ta sesja , czy mam ja wogole utworzyc czy jak?
Cos takiego ?ale to raczej nie dziala. Ten post edytował gigzorr 2.05.2010, 15:47:29 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Możesz sprawdzać, czy zmienna sesyjna nie istnieje:
Lub jest pusta:
EDIT: Lepszym rozwiązaniem było by napisanie jednego skryptu dla wszystkich userów i sprawdzanie uprawnień, np.:
Ten post edytował Kshyhoo 2.05.2010, 15:54:05 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Wcale się nie dziwię, skoro zerżnąłeś wszystko na żywca... Musisz dopasować to do swoich rozwiązań, ja nakreśliłem Ci tylko rozwiązanie.
PS. Poczytaj o sesjach, sposobie przekazania do sesji praw userów i sprawdzania tychże praw w skryptach. Jest tego sporo, bo sam niedawno uczyłem się używania sesji. Ten post edytował Kshyhoo 2.05.2010, 15:59:57 -------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
|
|
![]()
|
|
Znow glowa nie mysli , nie w tych plikach co chcialem wklejalem , tylko na hama w logowanie.php ...
Nie zerżnąłem lecz w zlym pliku caly czas to ladowalem. Ten post edytował gigzorr 2.05.2010, 16:01:14 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:23 |