![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
chciałbym się dowiedzieć ile może trwać przejście z Java EE na PHP. Posiadam wiedzę na temat: -Dobra znajomość Java SE -Dobra znajomość Java EE (JSP, Servlet) -podstawy Struts oraz Hibernate - dobra znajomość XHTML,CSS,MySQL Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące ![]() Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ? ![]() ![]() Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 316 Pomógł: 36 Dołączył: 2.04.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy jak szybko się uczysz. PHP nie jest trudnym językiem, a jeśli ogarnąłeś zoo klas w javie, to te parę funkcji i klas w php zapamiętasz w ciągu milisekundy.
A to pytanie: Cytat Więc moje pytanie brzmi czy takie przejście jest możliwe ? Jest strasznie głupie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Ogolnie znajac juz 1 jezyk bedzie latwo skladnia sama wejdzie do glowy jedynie co ci zostanie do nauki do podstawowa biblioteka PHP'a i ewentualnie jakies dodatkowe ktore czesto sie uzywa.
Z reszta nie powinienes miec problemow ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie Nie żeby coś, ale PHP też jakoś tam sobie ewoluuje w swoim tempie, podobnie wszelkie narzędzia napisane w tym języku. PS: Bardzo chętnie bym się zamienił wiedzą z Tobą ![]() PS2: Nie wiem czemu, ale od razu skojarzyło mi się to z przesiadką z jakiegoś Audi na Daewoo Ten post edytował Crozin 30.04.2010, 14:57:00 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Miałem kontakt z Javą i C++. Znając jeden z nich dobrze przejście do PHP nie powinno takiej osobie sprawiać problemów. Powiedziałbym, że zauważysz w tym języku wiele uproszczeń w stosunku do znanego Ci. Wszystkie języki ewoluują, ale myślę że z bagażem doświadczeń w JAVA nie powinieneś mieć problemów z PH jeszcze przez długi czas.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 7 494 Pomógł: 302 Dołączył: 31.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące To czemu nie chcesz być średnim programistą Javy? Więcej zarobisz niż pisząc w PHP.![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 195 Pomógł: 14 Dołączył: 12.01.2006 Skąd: Gotham City Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Moja decyzja wiąże się z ciągłymi zmianami w Javie, ciągle wychodzą nowe technologie których trzeba się uczyć(co jest dla mnie męczące ![]() Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka. Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się. Ten post edytował emp 30.04.2010, 20:39:16 -------------------- Temat zamykam i przenoszę do Bangladeszu.
To jest wiadomość śmierci jeśli ją czytasz to znaczy że pozostało ci 30 sekund życia, więc lepiej zacznij się modlić. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 0 Pomógł: 0 Dołączył: 30.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie.
Dziś zacząłem moją przygodę z PHP i muszę powiedzieć że podoba mi się ten język ![]() ![]() ![]() Cytat Jeżeli masz problem z ciągłą nauką to nie będziesz, ani średnim programistą javy, ani żadnego innego języka. Proponuje ci zmianę zajęcia inaczej będziesz mało zarabiał, miał problemy z pracą i robił głównie to czego nie lubisz - uczył się. To nie jest do końca problem z nauką, 3 miesiące temu zacząłem uczyć się nowego frameworka, do pracy inż. ![]() A teraz okazuje się że mogę go sobie wsadzić w gdzieś tam ![]() ![]() Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 640 Pomógł: 44 Dołączył: 8.02.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Za JAVE dostaniesz więcej, masz większe szanse nauki nowych elementów i "awans" na drabince płacowej. W przypadku PHP żeby łapać dobre projekty za rozsądne pieniące musisz wchodzić w topowe frameworki, które mogą okazać się mało fajne w zależności od wcześniejszych doświadczeń programistycznych
![]() Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Poza tym są nowe technologie konkurencyjne względem PHP, dla wielu znacznie lepsze. Groovy i Grails ze światka Javowego, a także Ruby, Python, czy nawet platforma .NET Microsoftu winksmiley.jpg Na ror duzo ludzi teraz przechodzi, a o javie dawno nie czytalem milej opini, nie wliczajac w to Java EE -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować. http://quercus.caucho.com/
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Do końca też nie musisz całkowicie z javy rezygnować Dokladnie :] jest duzo jezykow na JVM jedne bardziej rozwiniete niz inne masz ruby(jruby),python(jython),groovy,scala i wiele innych, o scali mozna wyczytac ze jest fajna ale jesli chcialbys sie przerzucic na cos innego niz php to polecam python/ruby w tym samym czasie bedziesz mogl pisac na JVM w jezyku dynamicznym ![]() -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 634 Pomógł: 14 Dołączył: 27.05.2006 Skąd: Berlin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
... i jak zwyklę efekt został osiągnięty
![]() ![]() Nigdy nie udało się na tym forum (Hydepark) normalnie odpowiedzieć na pytanie autora pierwszego posta ale za to doradzanie co jest lepsze jak najbardziej w kwestii Java vs. PHP. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:03 |