![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam taki problem z Apache'm , gdy wpisuję mój adres z sieci lokalnej na innym komputerze niż jest postawiony serwer(apache) strona cały czas się ładuje. Na moim komputerze wszystko działa ok. Czy jest coś takiego w pliku httpd.conf co może to blokować ? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A Apache i Twój komp są chociaż skonfigurowane do tego by serwer www był widoczny w sieci LAN?
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 2.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A Apache i Twój komp są chociaż skonfigurowane do tego by serwer www był widoczny w sieci LAN? co to znaczy konkretnie? btw zauważyłem, że chodzi tu o firewall - jak wyłączyłem windowsowy firewall to działa i teraz pytanie czy jak korzystam z dodatkowego firewalla (COMODO) i wyłączę windowsowy(bo nie wiem jak się tam dodaje wyjątki - usługi ) to będzie OK ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Masz publiczne IP
![]() -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
ale publiczne jest dla ludzi spoza mojej sieci (LAN) a ja mówię tutaj o LAN
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli chcesz byś był widoczny w sieci (czy to LAN czy też WAN), to musisz określony port odblokować w firewallu. Nieważne czy jest to windowsowy czy firmy trzeciej. Dopóki nie zezwolisz na ruch na określonym porcie określonej usłudze, to firewall na niej wytnie go. Do tego przecież został stworzony.
PS: A najlepiej jeszcze określić regułkę jakie adresy IP mają zezwolenie na to. W końcu można na poziomie choćby htaccess zdefiniować kto może korzystać z serwisu ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 352 Pomógł: 9 Dołączył: 16.09.2005 Skąd: Rybnik Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W WindowsXP Po uruchomieniu nP: WebServa u mnie Windows pyta czy oblokować port [xxx] dla każdej funkcjoi mysql apache itp itd ;D
-------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:03 |