![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam skrypt:
<? include("common.php"); mysql_connect($Host, $User, $Pass); mysql_select_db($DB); $typ=www; $result = mysql_query("select thmb from picks where typ='" . $typ . "'"); $r=mysql_fetch_row($result); $a = count($r)-1; srand((double)microtime()*1000000); $randomNo = rand(0,$a); $opis = $r[$randomNo]; echo "$opis<br>"; echo "$a<br>"; ?> i %$#%$# mnie strzela i nie moge dojsc dlaczego poprawnie nie losuje w picks mam dwa rozne rzedy z wartoscia thmb=www a ten raz wywala pierwsza a raz pusta wartosc |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat [..]$result = mysql_query("select thmb from picks where typ='" . $typ . "'");
nie rozumeim skad te nerwy. raz tylko wykonujesz fetch_row wiec pobierasz do $r zaawrtosc jednego wiersza. count($r) zwraca LICZBE_KOLUMN ktore wybrales mysql_query a nie liczbe wierszy - do tego sluzy mysql_num_rows()
[..] $opis = $r[$randomNo]; [..] i %$#%$# mnie strzela i nie moge dojsc dlaczego poprawnie nie losuje w picks mam dwa rozne rzedy z wartoscia thmb=www a ten raz wywala pierwsza a raz pusta wartosc wyglada na to ze trzeba wrocic do deski kreslarskiej i od nowa zaprojektowac skrypt - przykro mi. ps string poprawnie deklaruje sie otoczajac go np uszami $typ ="www"; skladnia $typ = www oznacza ze zmiennej $typ bedzie przyisana wartosc stalej www. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 2 277 Pomógł: 6 Dołączył: 27.12.2002 Skąd: Wołów/Wrocław ![]() |
Znaczenie lepszym rozwiązaniem jest wyciąganie tylko losowego wiersza z MySQL'a.
Składnia: Select * from table order by RAND() limit 1 -------------------- "Niezależnie od tego, jakie masz osiągnięcia, ktoś Ci pomaga..."
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
tylko zeby nie wyszlo cos takiego: http://forum.php.pl/viewtopic.php?p=8951&h...highlight=#8951
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:27 |