![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie,
mam taki problem, załóżmy że posiadam bazę postgres 'baza' na serwerze 'host1' i teraz chciałbym, się z innej maszyny połączyć z tą bazą za pomocą php. wpisuję wszystkie potrzebne dane na pewno prawidłowo do funkcji pg_connect() i nie chce się połączyć. Jeśli skrypty umieszczam na komputerze 'host1' i łączę się localhostem to wszystko śmiga. Podejrzewam, że postgres standardowo odrzuca połączenia z innych hostów niż on sam. Gdzie mogę to zmienić? Z góry dziękuję za odpowiedź Ten post edytował filip11 15.04.2010, 11:46:21 |
|
|
![]() ![]()
|
|
![]() Administrator serwera Grupa: Developerzy Postów: 521 Pomógł: 13 Dołączył: 2.04.2004 Skąd: 52°24' N 16°56' E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W konfiguracji?
![]() ![]() -------------------- Środowisko: Gentoo 2008.0 | Apache | PHP5 | PostgreSQL | MySQL | Postfix
Workstation: Gentoo 2008.0 | Firefox Thomas Alva Edison: "Aby coś wynaleźć wystarczy odrobina wyobraźni i sterta złomu ..." Odpowiedź na każde pytanie typu "Jak ...": "Nie da się, to nie PostgreSQL" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W listen_addresses dodaj zewnętrzne ip komputer host1 i będzie działać w zależności czy pg_hba.conf jest poprawnie ustawiony.
-------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 9.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W listen_addresses dodaj zewnętrzne ip komputer host1 i będzie działać w zależności czy pg_hba.conf jest poprawnie ustawiony. mam linijkę w pliku postgres.conf: listen_addresses = '*' ale nadal przy połączeniu z bazą za pomocą php dostaje Unable to connect to PostgreSQL server: could not connect to server: Connection refused Is the server running on host "host1" and accepting TCP/IP connections on port 5432? Jestem pewien, że baza chodzi o nasłuchuje na porcie co prawda nie 5432, ale innym, co zaznaczam w funkcji php A w pliku pg_hba.conf mam linijkę: host all all 0.0.0.0/0 trust co chyba powinno oznaczać, że ze wszystkich adresów i wszystkich użytkowników dopuszczam? JUŻ DZIAŁA dziękuję bardzo za pomoc ostatecznie, żeby było dobrze potrzebne było: listen_addresses = '*' w postgres.conf oraz host all all 0.0.0.0/0 trust w pg_hba.conf Ten post edytował filip11 15.04.2010, 11:45:59 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
to teraz każdy z zewnątrz znając ip się połączy z użytkownikiem postgres i wywali Ci całą bazę danych, pozdro podaj ip
![]() -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:42 |