![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jako, że jestem dość mocno raczkujący w w/w językach programowania piszę tu z prośbą o rade od doświadczonych programistów. Chcę na swojej stronie zainstalować system komentarzy, jak i doprowadzić do porządku edycje i tworzenie nowego artykułu. I problem: Otóż mam taki oto kod:
Usuwanie działa poprawnie, natomiast edycję chciałem zrobić analogicznie. Niestety - próba zakończona porażką ![]() II problem: Tworzenie artykułu:
Czy to ma rację bytu ? Przypuszczam, że jest zły adres w "action"... III problem:
Nie reaguje na polecenie usunięcia przykładowego komentarza. Na moje oko w "a href'ie" jest zmienna na końcu niepoprawna. Dodatkowo chciałbym utworzyć możliwość komentowania pod każdym napisanym artykułem. Dodam, że wyświetlanie zrobione jest w taki oto sposób:
Jak sensownie rozwiązać to, żeby po kliknięciu w "Czytaj więcej" rozwinął się artykuł jak i formularz łącznie z komentarzami? W razie potrzeb, mogę zrobić screen'y z przeglądarki żeby do 'uwizualnić'. Z góry bardzo dziękuję za rozwiązanie moich (dla Was łatwych ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problem I: Ta część edycji wygląda dobrze, natomiast nie wiemy, co jest w pliku up_art.php.
Problem II: Adres wydaje się być w porządku, choć nie wiem czy pokaz=newart doprowadzi nas do właściwego kodu. I bazę danych wybierasz inną niż w pozostałych listingach. Problem III: Jest niepoprawna, bo jeśli używasz mysql_fetch_array($result, MYSQL_NUM) to powinieneś napisać $rekord[0], albo $nr. W linijce 32 będziesz miał błąd. Cytat Jak sensownie rozwiązać to, żeby po kliknięciu w "Czytaj więcej" rozwinął się artykuł jak i formularz łącznie z komentarzami? Jeśli bez przeładowania strony to AJAX oraz alternatywa w postaci pliku PHP dla tych, którzy mają wyłączoną obsługę JavaScript.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 11.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, tworzenie artykułu i przesłanie do bazy - działa. Dzięki!
Zawartość pliku up_art.php:
Teraz się zapętliłem i nie wiem co dać w "action". Gdzie to ma dalej iść ?! Natomiast w problemie III jak dam na adres np: To adres dostaje końcówke array (zapętla się?) i wyskakuje "Błąd bazy danych" Gdy zrobię: W adresie dobrze podstawia id , ale również wyskakuje "Błąd bazy danych" i nic się nie dzieje. Ten post edytował indiglo 11.04.2010, 19:39:12 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pliku up_art.php nie mamy zadeklarowanej zmiennej $r, ale możemy ją zadeklarować jako
Dodaj taki kod przed elementem <form>. Akcję formularza przeniósłbym do pliku wyżej, czyli do index.php. Do formularza dodałbym jeszcze dwa pola Linie od 25 do 34 włącznie wstawiłbym w pliku index.php w bloku:
Co do problemu III. Adres powinien wyglądać tak: albo tak Natomiast w kodzie w bloku Wykorzystujesz zmienną $id, a przecież takiej zmiennej nie ma (zobacz komentarze w listingu wyżej). |
|
|
![]()
|
|
Co do problemu III. Adres powinien wyglądać tak: albo tak Natomiast w kodzie w bloku Wykorzystujesz zmienną $id, a przecież takiej zmiennej nie ma (zobacz komentarze w listingu wyżej). Kurde... zawiesiłem się nad tym. Na pewno trzeba operować z id ? Dodam, że w bazie komentarze są liczone w polu "nr" z kluczem podstawowym oczywiście. Chyba za dużo biegania dzisiaj ![]() |
|
|
![]()
|
|
A tak, mój błąd, w bloku if powinieneś mieć
bo takiej zmiennej używasz w zapytaniu. Opcjonalnie mógłbyś napisać Wybierz to, albo to. |
|
|
![]()
|
|
Przerobiłem up_art.php jak polecałeś. Tylko...czy o przeniesieniu akcji pliku wyżej do index.php miałeś na myśli action="index.php" ? Skrypt już dobrze odczytuje dane, ale po naciśnięciu "update'a" nie chce zapisać. Te komentarze narazie sobie odpuszcze..
|
|
|
![]()
|
|
Tak miałem na myśli po pierwsze <form action="index.php" method="post">, a po drugie w takiej sytuacji trzeba kod
przenieś do pliku index.php. |
|
|
![]()
|
|
Próbuję teraz coś wykombinować z paginacją artykułów:
Przy próbie chęci zaimplementowania gotowej paginacji artykułów wysypał się (przypuszczam) $_GET, a dokładniej to:
Bo ten:
Chyba jest w porządku? (Adres gdzie wyświetlane sa artykuły wygląda tak: index.php?pokaz=news_glowna, includuję news_glowna.php ) Choć im dłużej w tym grzebię tym bardziej jestem przekonany, że jednak jest zły( potrzebny dodatkowy $_GET ?), i trzeba skonstruować cuś takiego np. ... index.php?pokaz=news_glowna&page1 Wyprowadzi mnie ktoś z pułapki? |
|
|
![]()
|
|
W $_GET['pokaz'] masz news_glowna, a to z pewnością nie jest numeric. Do linków powinieneś dodać tak jak wspomniałeś np. &page=
Wtedy $_GET['pokaz'] w liniach 10 i 11 zamieniasz na $_GET['page']. Pozostaje jeszcze kwestia wyświetlania linków 'Poprzednia strona' i 'Następna strona'. Można to uzależnić od zmiennej $page i jeśli $page=1 to nie wyświetlać linku 'Poprzednia strona', a jeśli $page=mysql_num_rows($result) to nie wyświetlać 'Następna strona'. Nie trzeba będzie wtedy sprawdzać, czy $_GET['page'] < 1 i linie 10-17 włącznie można zastąpić czymś takim
|
|
|
![]()
|
|
Łącząc dwa skrypty od upload'u i tworzenia miniatur, moge zastosować poniższe rozwiązanie? Zastanawiam się co wstawić w
i tu Jednocześnie musi załadować plik z dysku na serwer jak i utworzyć miniaturkę do tego. Jak mu przekazać odrazu ścieżkę ( czy nazwę ) z formularza ? $_POST['nazwa'] ? Żeby zapisywało mi z przedrostkiem "mini_" to coś mniej więcej tak:
![]()
Zna ktoś może przyczynę, dlaczego ten skrypt wariuje i nie wyświetla mi w niektórych artykułach zawartości po kliknięciu w "Czytaj więcej" ? Dodałem CKEditorem artykuł ze zdjęciem do mySQL, i nie mogę "rozwinąć" tego artykułu, nie ma zdjęcia. Nie wszystkie dają się rozwinąć... Co może być przyczyną? Pilnie potrzebuję pomocy!
Ten post edytował indiglo 14.04.2010, 15:32:45 |
|
|
![]()
|
|
Tyle, że w tym kodzie jedynym fragmentem powiązanym z rozwijaniem news-a jest linijka 42. Nie wywróżymy z niej co jest nie tak.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 11:34 |