![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
kod strony z pobraniem danych z tabeli i wyswietleniem ich w tabelce
chce zrobic wyszukiwarke, ze jak wpisze nazwe to mi ja znadzie i wyswietli caly produkt w postaci tabeli tak jak jest na powyzszej stronie a jak nie znajdzie, to pisze ze nie ma danego produktu
nie działa mi to, jak wpisze slowo adidas , bo mam produkt o takiej nazwie to wyswietla mi taka linijke Cytat Select nazwa From koszulki Where nazwa Like '%adidas%' a pod nia pusta tabelke a jesli wpisze nazwe ktorej nie ma to wyswietla tylko taka linijke Cytat Select nazwa From koszulki Where nazwa Like '%ggs%' |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Manual mysql_fetch_row() i przeczytaj co ta funkcja zwraca.
Dodatkowo dobrze by było żebyś sobie obsłużył w swoim kodzie ewentualne błędy mysql (w manualu masz przykłady). Edit: Acha i jeśli nie dostajesz żadnych komunikatów na temat nieistniejących indeksów w tablicy to radzę jeszcze włączyć w php raportowanie błędów (przykład). Ten post edytował ziqzaq 5.04.2010, 15:19:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 21.03.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
jestem poczatkujacy i mam problemy z tym, niebardzo wiem jak to poprawic
Ten post edytował salva 5.04.2010, 15:25:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 428 Pomógł: 128 Dołączył: 17.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. W manualu masz i opis tego jak działa funkcja, co zwraca i nawet przykład użycia. Zerknij sobie na niego i porównaj z tym co masz u siebie.
2. Dopisz sobie w pętli while taki kod i zobacz sobie co zawiera zmienna $r. 3. Jak nadal nie będziesz kojarzył to zobacz w manualu, google czy co tam wolisz czym różni się tablica numeryczna od asocjacyjnej. |
|
|
![]()
|
|
wpisalem co mowiles w 2 puknice i wyskakuje cos takiego
Cytat Array ( [0] => Adidas jesli wpisze poprawne slowo a funkcja mysql_fetch_row() zwraca wiersz, dalej nie wiem na czym polega blad |
|
|
![]()
|
|
Wyjaśnienie:
Użyłeś funkcji mysql_fetch_row() która zwraca tablice numeryczną a ty korzystasz z niej jak z tablicy asocjacyjnej. Zobacz sobie co ci zwróci mysql_fetch_assoc(). Nawiasem nie wiem po cholere używasz funkcji której w ogóle nie rozumiesz skoro wcześniej użyłeś mysql_fetch_assoc(). Zanim dalej zaczniesz myśleć nad tym skryptem zdecydowanie polecam przeczytać dokładanie to: php arrays. |
|
|
![]()
|
|
ppo zmianie na ta druga fukncje wyskakuje tabeli tylko z ta nazwa co wpisuje a nie cala
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
tak wyskakuje tabela ale tylko z ta nazwa ktora szukam np jak wpisze Adidas to wyskakuje tylko z slowem Adidas a reszta tabeli jest pusta , a ja chce zeby mi wyswietlalo cala tabele z ta nazwa razem z opisem, cena itp
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No to czemu w zapytaniu wybierasz tylko nazwę?
Cytat
EDIT: Poza tym znaczniki <table> i </table> chyba poza pętlą while powinieneś wyświetlić (tak jak w pierwszym poscie). Nie wiem, czy dobrze mnie zrozumiałeś. Tak naprawdę, zrobienie wyszukiwarki, która będzie działała tak, jak chcesz wymaga delikatnej edycji kodu odpowiedzialnego za wyświetlanie wszystkich koszulek
Ten post edytował mortus 5.04.2010, 17:43:19 |
|
|
![]()
|
|
teraz mam kod taki
co nie wpisze wyskakuje mi takie cos: Cytat Resource id #2
|
|
|
![]()
|
|
W linii 8 wyświetlasz wartość zmiennej $query, a wartością tą jest właśnie identyfikator zasobu zwróconego w linii 7 przez zapytanie wysłane do bazy danych. Rozwiązanie: usuń linię 8.
|
|
|
![]()
|
|
dzieki poprawilem na to ten kod co ty wszystko dziala tylko jak nie znajduje to nic nie wyswietla
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem, o co Ci chodzi, ale jeszcze powinieneś obsłużyć odczytywanie tablicy $_POST
Całość:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 15:34 |