![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Jestem nowy na tym forum i jest to mój pierwszy post. Postanowiłem napisać stronkę, na której to jest mini czat. Na środku jest tabelka z rozmową a na dole pole tekstowe w które wpisuje się tekst. Wykorzystuję do tego bazę danych MySQL. Napotykam jednak na pewien błąd. To może najpierw kodzik:
<html> <head> <title>JapJepJep!</title> </head> <body> <?php if(isset($_POST['wiadomosc'])) { $wiadomosc = $_POST['wiadomosc']; $baza = mysql_connect('localhost', 'root', 'kosimazaki'); if($baza === false) die('Nie można się połączyć z bazą z powody wystąpienia błędy ' .mysql_error()); mysql_query('SET NAMES "utf8"'); $ok = mysql_select_db('jap'); if($ok === false) die('Nie można wybrać bazy danych z powodu pystąpienia błędy ' .mysql_error()); $zapytanie = 'INSERT INTO wiadomosci SET 'wiadomosc="'.$wiadomosc.'"''; $ok = mysql_query($zapytanie); if($ok === false) die('Nie można dodać danych do bazy z powodu błędu' . mysql_error()); mysql_close($baza); } ?> <center> <table border="1"> <thead> <tr> <th>Czat</th> </tr> </thead> <tbody> <?php $wiadomosc = $_POST('wiadomosc'); $baza = mysql_connect('localhost', 'root', 'kosimazaki'); if($baza === false) die('Nie można się połączyć z bazą z powody wystąpienia błędy ' .mysql_error()); mysql_query('SET NAMES "utf8"'); $ok = mysql_select_db('jap'); if($ok === false) die('Nie można wybrać bazy danych z powodu pystąpienia błędy ' .mysql_error()); $zapytanie = 'SELECT wiadomosc FROM wiadomosci'; $odpowiedz = mysql_query($zapytanie); if($odpowiedz === false) die('Nie mozna wczytać danych z bazy z powodu wystąpienia błędu ' .mysql_error()); while($rekord = mysql_fetch_assoc($odpowiedz)){ $i = $rekord['wiadomosc']; echo' <tr>'."\r\n"; echo' <td>'.$i.'</td>'."\r\n"; echo' </tr>'."\r\n"'; } ?> </tbody> </center> <form name="wiadomosc" method="POST"> <input type="text" name="wiadomosc" /> <input type="submit" value="wyślij" /> </form> </body> </html> Baza nazywa się jap, a tabela, wiadomości. Podczas uruchamiania przez xampp'a przeglądarka widzi, w przeciwieństwie do mnie ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Witam,
Zapoznaj się proszę z tym tematem: Temat: Jak poprawnie zada pytanie i zastosuj do podanych w nim wskazówek. Dodaj również BBCode do sowjego posta. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 2.04.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za poprawkę. Postaram się jak najszybciej poprawić swoje błędy. Nie wiem czy dzisiaj zdążę...
Ten post edytował xYoYox 2.04.2010, 20:20:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) brak bbcode
2) nie ten dzial 3) parse errorow tu nie poprawiamy. uzyj normalnego edytora z kolorowaniem skladni a blad dostrzezez w mig. Od takich rzeczy jest edytor a nie forum. zamykam ps: http://pl.php.net/manual/pl/language.types.string.php zapoznaj sie z tym bardzo dokladnie. to są podstawy z braku których masz teraz bledy -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:22 |