![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem z modyfikowaniem dat. Pojawia on się wraz z dodawaniem godziny. Podczas dodawania godzin i przeskakiwania dnia (np. do godziny 14:00 chcę dodać 11 godzin) dodaje się jeszcze jedna dodatkowa godzina. Chyba chodzi tu o to, że godziny są liczone od zera. Nie wiem jednak jak ominąć ten problem. Ma ktoś rozwiązanie? W tablicy $dodano znajdują się dane z aktualnej daty. $activateunit zawiera informacje o tym, którą część daty mam zmodyfikować. $activate zawiera liczbę godzin/dni/minut które muszę dodać do aktualnej daty.
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast oddzielnie trzymać minuty, sekundy itd powinieneś całą datę z czasem trzymać w kolumnie typu DATETIME
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 35 Pomógł: 0 Dołączył: 13.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tzn. trzymam w bazie tak jak mówisz. $dodano to aktualna data rozbita na małe elementy. Jest jakiś inny sposób na dodanie do aktualnej daty godzin/minut/dni?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 748 Pomógł: 388 Dołączył: 21.08.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak. http://dev.mysql.com/doc/refman/5.1/en/dat...nction_date-add, przykładowo chcesz aby data ważności była 30 dni to w zapytaniu w tym polu wstawiasz
oczywiście zamiast dni mogą być sekundy, godziny, minuty tygodnie, miesiące, lata, kwartały itd poczytaj instrukcję Ten post edytował tehaha 27.03.2010, 16:22:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 561 Pomógł: 72 Dołączył: 15.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale wymyślacie
![]() strtotime() - zwraca unixowy znacznik czasu z którym można już wszystko zrobić. Przykład z manuala:
-------------------- Nawet świnka może wejść na drzewo kiedy jest chwalona :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:43 |