![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hehe, pytanie będzie dziwne. Piszę w PHP od ładnych kilku lat i nadal nie rozumiem dlaczego autorzy książek wyrabiają często w czytelnikach nawyki w stylu:
Cudzysłów w PHP służy do czegoś innego (sam go nigdy nie stosuję) Ale to jeszcze nic. Najlepsze jest jak robią coś takiego: I robią "wspaniałą" rzecz zapisując atrybuty HTML-owe w apostrofach. Co gorsza, wiele razy widziałem jak pisali tak tylko po to, by nie musieć uciekać cudzysłowów użytych w echo, a np. w innym rozdziale atrybuty HTML pojawiają się znów w cudzysłowach). Działać działa, ale... czy to czasem nie jest przegięcie i wylęgarnia bezmózgich klepaczy? Takie luźne uwagi. ![]() Ten post edytował croc 13.03.2010, 01:21:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Stosowanie i zagnieżdżanie cudzysłowów jest sprawą indywidualną każdego programisty, najważniejsze jest zachowanie poprawności.
2. To już lepiej byłoby napisać tak:
3. Klepacze o których wspominasz najczęściej ujawniają się okazując własną bezmyślność i brak totalnych podstaw podstaw, a często towarzyszy temu zjawisku postawa roszczeniowa względem innych, a czasem nawet niczym nieuzasadnione pretensje. -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Przeniosłem.
-------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 476 Pomógł: 1306 Dołączył: 6.08.2006 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat I robią "wspaniałą" rzecz zapisując atrybuty HTML-owe w apostrofach. A to nie wolno w apostrofach? Co za różnica - standardy oparte na formatach XML-owskich chyba jasno mówią, że attr="value" i attr='value' są poprawne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet żeby rozwiać wątpliwości: http://www.w3.org/TR/html4/intro/sgmltut.html#h-3.2.2
Cytat By default, SGML requires that all attribute values be delimited using either double quotation marks (ASCII decimal 34) or single quotation marks (ASCII decimal 39).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 465 Pomógł: 137 Dołączył: 26.03.2004 Skąd: Gorzów Wlkp. ![]() |
Może i są poprawne z punktu widzenia standardu, ale naprzemienne użycie nie wchodzi w grę bo się robi bajzel. Ponadto, chyba jeszcze nigdy nie widziałem konsekwentnego kodu, który by używał apostrofów - może akurat źle trafiałem?
![]() -------------------- To think for yourself you must question authority and
learn how to put yourself in a state of vulnerable, open-mindedness; chaotic, confused, vulnerability, to inform yourself. Think for yourself. Question authority. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
To może ja powiem co ja uważam. Dla mnie standardem jest podwójny apostrof jako objęcie wartości atrybutu. pojedynczy apostrof jest jedyne akceptowalny, gdy mamy do czynienia z parametrami wewnątrz funkcji w zdarzeniach, czyli obie rzeczy widoczne na przykład tu:
Nawet jeśli to oznacza, że w kodzie będę musiał zastosować znak ucieczki to wolę i ta by potem nie mieć problemów z tym, że mi źle przeglądarka działa lub robi cyrki. co do php to im mniej uruchomień interpretera tym lepiej. Nawet jeśli będę co chwilę wyskakiwał z echo używając kropek, to lepsze to niż potem zastanawiać się gdzie mógł on jakąś głupotę zrobić,której przykładowo nie zauważyłem. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 11 Dołączył: 11.10.2004 Skąd: 3c Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Przy okazji tego tematu zadam pytanie co do swojej wątpliwości - pare razy spotkałem się na forum żeby nie zganiezdzac html w php tylko jak juz php w htmlu, ale z drugiej strony - czy dawanie pojedynczego apostrofa zamiast podwójnego/cudzysłowia nie jest jednoznaczne z ominieciem interpretera?
Jakby mnie ktos nie zrozumial to czy:
nie jest jednoznaczny z ? Czyli inaczej mówiąc cudzysłów miałby włączać w/w interpretera a apostrof wyłączać? A co do tematu to ze swojej strony dodam, że czasem zdaży mi się zajść do empiku i poprzeglądać aktualną literature z tej tematyki i... bardzo dziwne jest to, że nawet książki wydawane w ostatnich latach - nawet 2009 (rozumiem ze to zapewne tylko data wydrukowania - ale mimo wszystko ktoś kto się nie zna może założyć, że ma tam aktualne wiadomości) są można powiedzieć antykami... Nawet raz spotkałem się z książka na temat PHP5, która psoługuje się w przykładach ciągle jak widać bardzo popularnym antycznym, niesemantycznym HTMLem, np. jak to prosto, szybko i łatwo stworzyć system aktualności na....tabelach........ Ten post edytował Volume 15.03.2010, 22:47:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 283 Pomógł: 34 Dołączył: 21.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nawet raz spotkałem się z książka na temat PHP5, która psoługuje się w przykładach ciągle jak widać bardzo popularnym antycznym, niesemantycznym HTMLem, np. jak to prosto, szybko i łatwo stworzyć system aktualności na....tabelach........ Eee tam, dziwne to to by było w książce o html/css. Wiadomo, że jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, dlatego skupili się na php. ![]() -------------------- Free Web Tools - narzędzia dla programistów, webdeveloperów i specjalistów seo...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Volume... To co poruszyleś jest niejednoznaczne tylko patrząc z określonej perspektywy. echo to konstrukt php, więc chcąc nie chcąc i tak jest do niego używany interpreter, ale z oznaczeniem "to co pomiędzy pojedynczymi apostrofami zostaw w spokoju". Może się bowiem zdarzyć sytuacja pokroju
czy choćby wystąpienie zmiennej. Tak więc jedynie jawne wyskoczenie z kodu poprzez zamknięcie ?> mówi, że ta część kodu ma pozostać nietknięta, gdyż jest kodem html i nie ma sensu jej analizować pod jakimkolwiek kątem tylko od razu pchać na wyjście. W każdym innym wypadku interpreter działa, ale "jest ustawiany na biegu jałowym". Efekt może identyczny, ale widząc kod, gdzie 90% to html w echo można głową walić w monitor. Choćby z racji tego, że większość edytorów w takiej sytuacji nie będzie kolorować składni html, przez co trudniej dostrzec jego błędy. To także więc gmatwanie sobie późniejszego ewentualnego wykrywania usterek. -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 163 Pomógł: 10 Dołączył: 9.11.2007 Skąd: Goleniów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Faktycznie w prawie kazdej ksiazce o php która miałem w reku autor zawsze używa " zamiast ' ale może to wynika z faktu ze autorzy sa przekonani że to ułatwi nauke PHP
Ten post edytował frytek92 21.03.2010, 00:01:00 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aż tak duża różnica to nie jest, żeby miała w znaczący sposób ułatwić naukę. Chodzi raczej o przyzwyczajenia autorów tych książek.
Ten post edytował kipero 21.03.2010, 17:18:30 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Moim zdaniem to przyzwyczajenie autorów wynikające z lenistwa. Global variables + olewka niemal wszystkiego przy stosowaniu podwójnych apostrofów (interpreter i tak znajdzie zmienną). Złe nawyki wyciągnięte z php4 się mogą zemścić. Często kod php4 poprawiam i sklinam programistów wtedy piszących zazwyczaj. Ja rozumiem, że wtedy inaczej się pisało, ale na litość boską, porządni programiści jakoś potrafili pisać sensownie. Szkoda, że nieliczni. Po reszcie do tej pory tylko zęby bolą od zgrzytania
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:43 |