![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Tematów na temat optymalizacji jest mnóstwo przez co się robi wielki mętlik... Proszę o nakreślenie dobrej drogi. 1. Pisząc aplikacje używam jQuery. Przy używaniu wielu pluginów w sekcji head robi się "bajzel" (nie każda przecież podstrona potrzebuje wszystkich wtyczek jquery). W jaki sposób wykonać rotator, aby konkretna strona używała niezbędnych wtyczek? 2. Powyższy problem również tyczy się CSS, w tej chwili mam jeden zbiorczy plik style.css w którym importuje style do modułów. Wydaje mi się że nie jest to optymalne rozwiązanie. 3. W jednej z książek wyczytałem że do JS i CSS wykonywana jest kompresja gzip. Na jakiej zasadzie to działa? 4. Cache. Chyba najpopularniejsze słowo w optymalizacji. Używam Smarty, Propel i mam swoje klasy. Smarty mają swój system cachowania, proprel też, pytanie czy cachować również powinienem inne pliki: jpegi, mp3, php, html, pdfy? Pozdrawiam Ten post edytował matyskiewicz 10.03.2010, 14:06:43 -------------------- eclipse :)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 300 Pomógł: 32 Dołączył: 31.07.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1,2 - osobiście w danym kontrolerze używam addCssFile(), addJsFile() co później w szablonie trafia do <head>
3 -serwer www (np. Apache) może automatycznie używać gzip dla wszystkich plików, zajrzyj do dokumentacji np. mod_deflate 4 - trzymasz w cache to co jest dynamiczne i wymaga obliczeń, czyli pliki php nie ale już generowany opcode tak (APC). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 3 Dołączył: 6.10.2006 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1,2 - osobiście w danym kontrolerze używam addCssFile(), addJsFile() co później w szablonie trafia do <head> Rozumiem że to są jakieś Twoje funkcje tak? A czy nie lepszym rozwiązaniem byłoby generowanie z php pliku css dla konkretnej podstrony? 4 - trzymasz w cache to co jest dynamiczne i wymaga obliczeń, czyli pliki php nie ale już generowany opcode tak (APC). Czyli de facto cachowanie generowane przez smarty (szablony) i propela(zapytania sql) wystarczą jak rozumiem Ten post edytował matyskiewicz 10.03.2010, 14:30:24 -------------------- eclipse :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:21 |