![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie ..
Robię wyszukiwarkę i skleiłem duuuże zapytanie z kilku tabel, ale nie działa :/ NIe wiem dlaczego...zapytanie chyba jest poprawne, ale nie działa ![]()
Wyświetla mi się błąd : ] gdzie linia 25 to : Co robię źle ? Pozdrawiam ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Co robię źle ? - ogólnie? To wszystko.1. Podstawy pracy z bazą: - sprawdzaj, czy zapytanie wykonało się poprawnie i czy baza nie zwraca błędów 2. Poczytaj o walidacji danych odbieranych od użytkownika 3. I o konstruowaniu prostych selectów, wyszukiwanie nie zaczyna się i nie kończy na LIKE |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no tak, ale w krótszej formie dla dwóch tabel taki układ działał.....problem się pojawił, gdy rozbudowałem zapytanie...
Użyłem LIKE, ponieważ chyba nic więcej mi nie jest potrzebne ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Patrz punkt 1 - odbierz błąd z bazy, to będziesz wiedział co nie gra - to są absolutne podstawy! Nie możesz pisać kodu z nadzieją, że zadziała, masz sprawdzać każdą operację.
|
|
|
![]()
|
|
Table o.osoba, p.praca i.t.p not exist :/
Jak to nie istnieją, jak istnieją ![]() już wiem ![]() osoba as o ![]() Zmodyfikowałem zapytanie, ale chyba źle dokonałem porównania kluczy ... Może jakaś podpowiedź ? Generalnie id to identyfikator osoby, dla któej znajdujemy resztę ... czyli PK tabeli osoba id_osoby to FK pozostałych tabel Zmodyfikowane zapytanie :
Ten post edytował gizmo1985 6.03.2010, 20:19:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 08:21 |