![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Na stronie potrzebuje aby menu było pozycjonowane do prawej krawędzi. Napisałem taki kod: W rezultacie mam menu po prawej stronie z tym że zmieniła się kolejność menu. Teraz jest: gdae 3 gdae 2 gdae 1 a powinno być: gdae 1 gdae 2 gdae 3 Jak odwrócić kolejność wyświetlania float: right; Pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
hmmm moze odwrotnie zapisz?...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 32 Pomógł: 0 Dołączył: 19.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No właśnie problem w tym że nie mogę zapisać odwrotnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 850 Pomógł: 120 Dołączył: 15.02.2007 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
bo?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Na stronie potrzebuje aby menu było pozycjonowane do prawej krawędzi. Napisałem taki kod: W rezultacie mam menu po prawej stronie z tym że zmieniła się kolejność menu. Teraz jest: gdae 3 gdae 2 gdae 1 a powinno być: gdae 1 gdae 2 gdae 3 Jak odwrócić kolejność wyświetlania float: right; Pozdrawiam Skoro potrzebujes ustalić pozycję dla menu to dlaczego nie widzę, żebyś gdziekolwiek to robił? To co robisz to prowizorka. Dla <li> daj display:inline; lub float:left;, jak tam potrzebujesz. A pozycjonuj <ul> za pomocą, np. float:right, czy jak tam potrzebujesz. -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O_O co to w ogóle jest ?
Lepiej będzie zrobić to na divie Poza tym nie masz zielonego pojęcia o stylach css, poczytaj o tym i jak już to:
A tekst zmienia kolejność dlatego, że ustawiłeś dla niego atrybut float, czyli tak jakby początek z którego ma się zaczynać, gdybyś ustawił float:right; tylko dla <ul>, powinno być ok, ale lepszym rozwiązaniem jest div obejmujący całe wypunktowanie. Wpisz w google: "kurs css". |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Nieautoryzowani Postów: 2 249 Pomógł: 305 Dołączył: 2.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Ravik, ano nie ma pojęcia
![]() Ten post edytował pedro84 22.02.2010, 13:48:17 -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
Ravik a czytałeś czasem że dla wyszukiwarek (googlebot) menu powinno być zawsze ul li. Proponuje zapoznaj się z SEO.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 95 Pomógł: 3 Dołączył: 8.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@Ravik, ano nie ma pojęcia ![]() Podałem jedno z rozwiązań, a to czy użyje float:right dla ul czy też diva to jego sprawa, a jeden div więcej to jeszcze nic strasznego ![]() Ravik a czytałeś czasem że dla wyszukiwarek (googlebot) menu powinno być zawsze ul li. Proponuje zapoznaj się z SEO. Nie rozumiem Cię, mimo że zajmuję się pozycjonowaniem od 2 lat nie potrafię zrozumieć tej sentencji. Przykład który ci podałem jest najbardziej czystym przykładem zastosowania ul li, więc nie wiem o co Ci chodzi. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Ravik a czytałeś czasem że dla wyszukiwarek (googlebot) menu powinno być zawsze ul li. Proponuje zapoznaj się z SEO. A na czym On pokazał rozwiązanie? Na tabelach? Podałem jedno z rozwiązań, a to czy użyje float:right dla ul czy też diva to jego sprawa, a jeden div więcej to jeszcze nic strasznego ![]() No tak, oczywiście, ale ten div jest naprawdę zbędny. Rozwiązanie, które podałeś, działa, a pewnie. Ale powinno się ograniczać ilość znaczników (pomijam, że i CSS wtedy przyjemniejszy). Nie rozumiem Cię, mimo że zajmuję się pozycjonowaniem od 2 lat nie potrafię zrozumieć tej sentencji. Przykład który ci podałem jest najbardziej czystym przykładem zastosowania ul li, więc nie wiem o co Ci chodzi. Ktoś chyba chciał błysnąć ![]() -------------------- Google knows the answer...
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 135 Pomógł: 158 Dołączył: 19.03.2009 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
taki problem to nie problem czemu nie zrobisz tego za pomocą jednej komendy display: block; i float: right dla wszystkich elmentów
poczytaj sobie to http://www.kurshtml.boo.pl/css/wstep,menu.html łap kod Kod <style type="text/css">
ul { float: right; } ul li { display: block; list-style: none; margin: 0; padding: 0; } </style> <ul> <li><a href="index.php">Podstrona 1</a></li> <li><a href="index.php">Podstrona 2</a></li> <li><a href="index.php">Podstrona 3</a></li> </ul> </body> </html> |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:58 |