![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zastanawia mnie jak sobie radzicie z uploadem rozbudowanych katalogów na serwer. Oczywisty jest fakt, że uploadowanie każdego pliku oddzielnie zajmuje znacznie więcej niż upload np. gotowej paczki .rar z katalogiem.
Tutaj rodzi się właśnie moje pytanie: czy znacie jakieś sposoby np. na uniwersalną kompresję umożliwiającą odpakowanie katalogu po uploadzie? Przykładem rozwiązania może być np. kompresja .rar i wywołanie exec "unrar" - jednak wiadomo, że nie wszędzie dostępne jest zarówno exec, jak i unrar. Znalazłem coś takiego: http://www.php.net/manual/en/refs.compression.php jednak każde z tych rozszerzeń wymaga instalacji / konfiguracji w php.ini - więc nie wiem czy którekolwiek z nich jest dostatecznie elastyczne (dostępne na większości hostingów) Ten post edytował kodereq 20.02.2010, 10:04:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Tutaj rodzi się właśnie moje pytanie: czy znacie jakieś sposoby np. na uniwersalną kompresję umożliwiającą odpakowanie katalogu po uploadzie? Pr Najbardziej uniwersalne są formaty uniksowe - tar, gzip, bzip2. Ich obsługa jest wbudowana w PHP, więc nie ma z tym problemu. Tak samo do tara - jest gotowa klasa do tego. Na szczęście, serwerów blokujących exec, itp, jest coraz mniej (a jeśli jeszcze są, to spokojnie zmień; konkurencja nie śpi), więc wystarczy wszystko spakować do tgz, stworzyć skrypt dekompresujący o podobnej budowie:
wywołać go z przeglądarki i problem z głowy. Korzystam z tej metody już dość długo i jest praktycznie niezawodna. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 87 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedź. Natrafiłem jeszcze na http://de3.php.net/manual/en/book.zlib.php i http://www.phpclasses.org/browse/package/2495.html Ponoć też bardzo elastyczne.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 15 Dołączył: 15.11.2007 Skąd: Nowogród Bobrz. Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najmniej problemu jest, jeśli mamy dostęp do konta przez shell
![]() ![]() -------------------- Efemental.pl - nasz punkt słyszenia :: recenzje :: tylko metal!
Opensource'owy klon Cantra: http://github.com/magnax/Simtr |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ach, zapomniałem jeszcze o PHAR.
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
pozwolcie, ze sie dolacze z pytaniem.
Czy da sie zacignac z innego serwera plik + - 40mb na swoj i nie trafiajac na problem z pamiecia "Fatal error: Allowed memory size of 62914560 bytes exhausted (tried to allocate 38355758 bytes) in" ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 333 Pomógł: 137 Dołączył: 25.03.2008 Skąd: jesteś?? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
## Zwiekszenie limitu pamieci
php_value memory_limit 64M -------------------- Mój blog - o wszystkim i niczym ale zazwyczaj związane z informatyką! ;-)
Githube Usługi spawalnicze i monterskie | Park linowy Lublin i Okunince |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 507 Pomógł: 2 Dołączył: 30.10.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
## Zwiekszenie limitu pamieci php_value memory_limit 64M ale w php.ini mam max_execution_time = 300 ; Maximum execution time of each script, in seconds max_input_time = 70 ; Maximum amount of time each script may spend parsing request data memory_limit = 70M ; Maximum amount of memory a script may consume (8MB) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jak go sciagasz? file_get_contents() - wiesz pewnie ze to laduje caly plik do pamieci? masz przeciez fread() fwrite() itp.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Curl? Wazne zeby czytac plik partiami i od razu zapisywac.
-------------------- Nie lubię jednorożców.
|
|
|
![]()
|
|
Szczerze powiem, ze nie wiem jak sie do tego zabrac
![]() Ten post edytował DannyM 19.03.2010, 14:16:53 |
|
|
![]()
|
|
Otwórz plik źródłowy tymi samymi poleceniami, co zapisujesz, a nie via file_get_contents.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co zrobić jeżeli musimy dokonać w takim przypadku autoryzacji. Z tego co wiem w file_get_contents() jest taka opcja czy w fread() też
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A zaglądaliście czasem do manuala, co jest ostatnim parametrem? Podpowiedź: stream_context_create
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Oki nie doczytałem (mea culpa), ale mam jeszcze jedno może i głupie pytanie, ale nie wiem jak sprawdzić długość pliku (potrzebne do fread() ). filesize() nie zadziała (sprawdziłem) i nie wiem jak to ugryźć.
|
|
|
![]()
|
|
Czytałeś kursy, czy nie?
Gdybyś czytał, to byś wiedział, do czego jest feof. (tak, to jest związane z Twoim pytaniem) -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Kurs czytałem, zawsze od tego zaczynam. Ale kilka(naście) godzin przed monitorem robi swoje.
BTW. Dzięki za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
A zaglądaliście czasem do manuala, co jest ostatnim parametrem? Podpowiedź: stream_context_create Super ![]() Dodaje punkcik |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 07:17 |