![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.11.2009 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam pewien problem
Nie boge dodac rekordow do bazy oto skrypty: index.php Kod <form action="rejestracja.php" method=post> <table border=0> <tr bgcolor=#cccccc> <td>Imię</td> <td align="center"><input type="text" name="imie_nazwa" size="20" maxlength="100"></td> </tr> <tr bgcolor=#cccccc> <td>Nazwisko</td> <td align="center"><input type="text" name="nazwisko_nazwa" size="20" maxlength="100"></td> </tr> <tr bgcolor=#cccccc> <td>Nick</td> <td align="center"><input type="text" name="nick" size="20" maxlength="45"></td> </tr> <tr bgcolor=#cccccc> <td>Hasło</td> <td align="center"><input type="password" name="twoje_haslo" size="20" maxlength="32"></td> </tr> <tr> <td colspan="2" align="center"><input type="submit" value="Zarejestruj"></td> </tr> </table> </form> rejestracja.php Kod <?php //utworzenie krótkich nazw zmiennych $imie_nazwa = $_POST['imie_nazwa']; $nazwisko_nazwa = $_POST['nazwisko_nazwa']; $nick = $_POST['nick']; $twoje_haslo = $_POST['twoje_haslo']; $sess= session_id(); $action= $_REQUEST['action']; include('db_login.php'); ?> <html> <head> <title>ok</title> </head> <body> <?php // łączymy się z bazą danych $connection = mysql_connect($db_host, $db_username, $db_password); $db = @mysql_select_db('uzytkownicy', $connection); if(!$connection) { die('Nie da rady: <br />'. mysql_error()); } $ins = "insert into uzytkownicy ( imie, nazwisko, nick, haslo) values('sess$','imie','nazwisko','nick','haslo')"; $result= mysql_query($ins); if(!$result) { die ('Nie dodałem: <br />:'. mysql_error()); } echo ('rekord dodany'); mysql_close($connection); ?> </body> </html> db_login Kod <?php $db_host='xxxxxxx'; $db_database='xxxxxxxx'; $db_username='xxxxxxxx'; $db_password='xxxxxxx'; ?> oczywiście dane w db_login są ok wyskakuje mi komunikat Nie dodałem: :No database selected |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A baza 'uzytkownicy' istnieje? Podkreślam, BAZA nie tabela.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
mam także taki problem:
no database selected baza jest na pewno taka - czym jeszcze taki błąd może być spowodowany ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 855 Pomógł: 145 Dołączył: 17.07.2008 Skąd: High Memory Area Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie wybraniem bazy przy pomocy mysql_select_db();
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 133 Pomógł: 0 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php
$dbhost = "localhost"; $dbuser = "root"; $dbpass = "haslo"; $dbname = "baza"; $mysqli = new MySQLi($dbhost, $dbuser, $dbpass, $dbname) or die(mysqli_error()); ?> to nie jest ok ![]() tak wygląda plik
a tak baza danych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 13 Dołączył: 12.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
@matii: Łączysz się z bazą przy pomocy rozszerzenie mysqli, a zapytanie wysyłasz przez mysql_query. Nie dziwi Cię to?
|
|
|
![]()
|
|
poprawiłem,:
i mam błąd: Call to a member function query() on a non-object in on line 79 czyli na: $zapytanie = $db_lacz->query($query); co jeszcze jest nie tak ![]() |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego $db_lacz, skoro obiekt połączenia z bazą nazwałeś $mysqli ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 15:58 |