![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam z pewnością dość prosty problem, aczkolwiek nie potrafię go ugryźć. Posiadam stronę postawioną na OSC która jest kodowana w ISO. Teraz chciałbym dodać do strony box, w którym będą wyświetlały się ostatnie opinie na temat sklepu za pomocą widgetu opineo. Wyświetlanie opinii realizuję funkcją readfile("http://www.opineo.pl/shop/latest.php?s=4945&w=600&n=2");. Niestety dane zwracane są w UTF i oczywiście rozjeżdżają się polskie znaki. Prosiłbym o pomoc w "przekonwertowaniu" zwracanych opinii na ISO. Pozdrawiam Jakub |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Może iconv po drodze?
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 0 Dołączył: 4.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 898 Pomógł: 80 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Cytat Zwraca liczbę odczytanych bajtów z pliku, Jeśli nastąpił błą, zwraca FALSE oraz wyświetlany jest komunikat błędu, chyba, żę funkcja została wywołana jako @readfile(). nt readfile, co Ty chcesz inta konwertować z utf8 na iso? -------------------- cojack blog - mój blog (na jakiś czas off).
"jak czegoś nie wiem, to nie myślę że wiem" - moja domena |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może użyj str_replace?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie, dla mnie to czarna magia. Byłoby miło gdyby ktoś pomógł mi pisząc konkretnie co ja tam mam wpisać, tak aby opinie ktore sa w utf przekonwertowały i wyświetlały się w iso
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Pobierz zawartość pliku/strony do zmiennej (file_get_contents lub fopen i fwrite, achoć można także jeszcze inaczej) i dopiero na zawartości użyj iconv
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Pobierz zawartość pliku/strony do zmiennej (file_get_contents lub fopen i fwrite, achoć można także jeszcze inaczej) i dopiero na zawartości użyj iconv ![]() Zrobiłem tak <?php $link = file_get_contents('http://www.opineo.pl/shop/latest.php?s=4945&w=600&n=2'); echo iconv("UTF-8","ISO-8859-1//TRANSLIT",$link); ?> Niestety efekt nie jest do końca ok, brak polskich znaków oraz brak " ź " Efekt http://jakub.home.pl/test.php |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat ISO-8859-1 8859-2 jak już. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:07 |