![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zainstalowałem Xdebug-a jako moduł php. Teraz chciałbym sie dowiedzieć przy pomocy jakiej komendy moge rozpoczać debagowanie jakoegoś pliku?
Jak i od czego zacząć? Dokumentacje na stronie domowej przeglądałem, lecz niewiele mi pomogła - moj angielski jest troszke słaby. -------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
Na warsztacie: RU llllllllll 98% |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 208 Pomógł: 0 Dołączył: 19.04.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otwórz plik php.ini i na samym dole dodaj:
Kod [xdebug] Z tym że zmień ścieżke do katalogu, w którym xDebug będzie generował output i jeśli chcesz aby robił przy każdym wywołaniu skryptu auto_profile zmień na On. A jeśli nie to zawsze w skrypcie możesz użyć funkcji xdebug_enable();
xdebug.auto_profile = Off xdebug.auto_profile_mode = 0 xdebug.output_dir = "D:WebServer_TMP" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 78 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2004 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Zrobiłem tak jak napisałeś ale danal nic, probuje wykołać funkcje
Kod xdebug_get_function_stack() i wyskakuje mi następujący błąd
Kod Fatal error: Call to undefined function: xdebug_get_function_stack() in c:program filesapache groupwwwxdebugxdebug.php on line 2
Co mam źle i w jaki sposób posłógiwać sie Xdebugerem? -------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Znaczy, ze źle zaintalowales XDebuga, zeby sprawdzic czy dziala obejrzyj wynik phpinfo(), gdzies blizej dolu pod koniec listy modulow powinna sie znajdowac tabelka (calkiem spora) dotyczaca XDebug'a wraz z jego aktualnymi ustawieniami.
Jesli takiej u Ciebie nie ma to znaczy ze nie masz xdebuga.. napisz jak go instalowales to pomoge ![]() -------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Zainstalowałem go poprzez wstawienie do pliku php.ini nostępującej komendy:
Kod zend_extension_ts="c:/Program Files/Apache Group/php/extension/xdebug-4.3-1.3.0.dll"
W phpinfo() nic nie ma o Xdebug. Masz racje musiałem go źle zainstalować. Licze na twoja pomoc FiDO. Z góry dzięki. -------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 717 Pomógł: 0 Dołączył: 12.06.2002 Skąd: Wolsztyn..... Studia: Zielona Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprobuj zwykle extension zamiast zend_extension_ts. Ja tak wlasnie mam i smiga.
-------------------- Brak czasu :/
|
|
|
![]()
|
|
Dobra zrobiłem jak radziłeś i wszystko działa, w php.ini pojawiły się informacje o Xdebug. Wszystko pieknie do czasu, postanowiłem przetestowac ten moduł, urzyłem do tego celu kodu dostepnego w domkumętacji:
[php:1:5d5cd24dec]<?php xdebug_start_code_coverage(); function a($a) { echo $a * 2.5; } function b($count) { for ($i = 0; $i < $count; $i++) { a($i + 0.17); } } b(6); b(10); var_dump(xdebug_get_code_coverage()); ?>[/php:1:5d5cd24dec] i nic sie nie pojawia Co jest nie tak? Czy znów mam cos nie tak? Jak sprawnie i szybko posługiwac sie Xdebugerem? -------------------- Warsztst: Apache 1.3.31 | PHP 4.3.7RC1 | MySQL 4.0.18
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:42 |