![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie pisze prawie w cale w php i mam jeden problem.
Jest plik admin.php a w nim formularz. Plik ten na poczatku bierze zmienne z innego pliku o nazwie main.php. Poprzez: <?php include("etc/main.php");?> Tutaj na razie jest ok. Plik main.php Wyglada tak: <?php $tytul="LUS - Linux Users Szczecin"; $adres1="calebr@poczta.onet.pl"; $adres2="xorg@poczta.onet.pl"; $zarzad="2"; ?> Teraz moje pytanie. Jak zrobic aby z formularza w admin.php zmienic jakas zmienna w main.php. Po zmianie np. tytulu, zmienna w pliku wygladala by tak: <?php $tytul="Nowy tytul"; $adres1="calebr@poczta.onet.pl"; $adres2="xorg@poczta.onet.pl"; $zarzad="2"; ?> Jezeli czegos nie dodalem, mowcie. Prosze o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm musisz po rpsotu napisac skrypt ktory bedzie nadpisywac ten plik main.php. jesli chcesz pozostac przy tworzeniu kodu php (a wiec $zmienna = "ajkas jej wartosc") to zwroc uwage na bezpieczenstwo (domykanie " i ' ) i czy ktos przez edycje tego pliku nie moze ci zrobic jakiegos bubu ;)
nieco lepiej bylo by gdybys np edytowal plik txt w ktorym bedziesz trzymal np sam tytul. -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 7.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wlasnie jest tez kwestia " i '. Bede mial w tym main.php z 200 zmiennych i mam utowrzyc 200 plikow z 1 zmienna w kazdym? Toche bez sensu. Jak to rozwiazac?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Wlasnie jest tez kwestia " i '. Bede mial w tym main.php z 200 zmiennych i mam utowrzyc 200 plikow z 1 zmienna w kazdym? Toche bez sensu. Jak to rozwiazac? pokombinowac pomyslec - mozesz np wszystkie wrzcic do pliku i pokazywac tylko odpowiednie linie albo zapisac w pliku nazwa=wartosc i tworzyc zmienna $nazwa z wartoscia linii. mozliwosci jest kuuuupe. wystarczy siasc i pokombinowac :)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Czy można zrobic tak ze main.php wyglada tak:
Tytul 2 calebr@poczta.onet.pl I brac z tego pliku np. 2 linie w tym wypadku 2. Do tego samego pliku zastapywac jakas linie czyms innym. CVzy to jest mozliwe. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy można zrobic tak ze main.php wyglada tak:
tak, to dobry poczatek ;)
Tytul 2 calebr@poczta.onet.pl I brac z tego pliku np. 2 linie w tym wypadku 2. Do tego samego pliku zastapywac jakas linie czyms innym. CVzy to jest mozliwe. do pobierania linii sluzy np fgets, ale plik lepiej nie nazywaj php ;) -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Ok, sa znaczace postepy :]. Tak biore wiersz z pliku:
$tablica = file('etc/main.drd'); $all = count($tablica); echo($tablica[0]); Mam problem ze zmiana jakiegos wiersza za pomoca formularza. Jakas pomoc? |
|
|
![]()
|
|
;]
Pobieram tak jak wyzej, zamieniam tak: $tablica[1]="gfhhn"; $str=implode('', $tablica); $fp=fopen('etc/main.exe', 'w'); fwrite($fp,$str); fclose($fp); Zamienia dobrze, tylko, ze laczy mi z poprzednia linia. Jak to poprawic. |
|
|
![]()
|
|
Cytat Zamienia dobrze, tylko, ze laczy mi z poprzednia linia. Jak to poprawic. nadpisuj elemnty $tablica albo lacz po n a nie po spacji :)
ps trzymam kciuki ;) -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
Juz wszystko dziala, thx :]
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:01 |