![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Oto fragment skryptu:
I mam problem przy wartości PESEL. Nie zawsze będzie on podawany, ale z przyczyn oczywistych chciałbym, żeby w bazie (MySQL) była wartość klucza UNIQUE. Jak zostawiam puste miejsce to wpisuje mi do bazy empty string i przy następnym wpisie bez PESEL wpisuje mi błąd duplicate entry - co w sumie jest dość logiczne. Czy da się to jakoś obejść. Z uwagi na możliwość wystąpienia już PESELi z "0" na początku PESEL ma wartosć varchar w bazie. Z góry dzięki za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
gdy pesel jest pusty to do bazy wpisuj NULL a nie pusty string
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 262 Pomógł: 3 Dołączył: 18.10.2009 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
właśnie w bazie mam wpisany defaultowa NULL. To jest oczywiste. Natomiast przy przesyłaniu get-em wrzuca mi pusty string. I tutaj leży kłopot. A nie mogę wymagać od osób które to później będą obsługiwały żeby pisywały null do formularza. Tego to właśnie chce uniknąć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No to daj warunek, że jeśli długość pola jest większa od 0 i jest to poprawny pesel to wpisujesz jako string. W przeciwnym wypadku wstawiasz wartość (nie stringa!) NULL.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat właśnie w bazie mam wpisany defaultowa NULL I? Jak na pudelku masz napisane: "wkladac tylko pomarancze" a ty tam mimo wszystko wlozysz jablko, to sory, ale w pudelko bedzie jablko a nie pomarancza.Tak samo tu: to co ze masz default ustawiony na null... wkladasz pusty string to masz pusty string. Sugerowalem ci wlasnie to, co powtorzył w poprzednim poscie phpion -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dzięki za rady pomogło
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 17:08 |