![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 5.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
uczę się dopiero PHP i chcę zrobić logowanie z bazy danych na sesjach. W bazie mam login, haslo i numer i chciałbym, żeby ten numer oznaczał poziom użytkownika, czyli że np 0 to user, 1 to moderator, a 2 to admin. Tylko jak się za to wszystko zabrać? Mam stronke logowanie.php, index.php, strona2.php i jak to teraz zrobić? Chce, żeby np na index.php admin widzial wszystko, moderator mniej, a user np tylko link do strona2.php. To wiem jak zrobić, ale jak zrobić w pliku rozróżnianie przez to co mam w bazie? Czytałem i szukałem o sesjach, ale nie znalazłem o tym info, tylko ogolne informacje. Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 157 Pomógł: 32 Dołączył: 24.08.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Robisz formularz do logowania na stronie dajmy na to zaloguj.html, który wygląda tak:
W pliku logowanie.php robisz coś takiego:
I teraz w pliku index.php robisz tak:
Spisane na kolanie, mam nadzieję, że zatrybi, a jeśli nie to przynajmniej masz schemat i sobie przerobisz. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) $_SESSION['login']=''.$dane['login'].''; Dodane w razie, gdybyś chciał dodatkowo zrobić coś w stylu 'zalogowany jako'. ;] 1=Admin 2=Mod 3=User Ten post edytował Kszyhuu 5.12.2009, 20:12:31 |
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki troche to zrozumiałem dzieki Tobie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . Mam kilka pytań jeszcze. Z pliku index.php musiałem wywalić include("logowanie.php"), bo mi nie wykrywalo zmiennych login i pass, a jak wywaliłem to działa chyba dobrze. Jak to z tym jest?
Jak zrobie strona2.php to co mam tam zalaczyc w gorze, zeby dobrze dzialalo? Jak zrobic wylogowanie poprawnie? Wrzucilem do pliku
i teraz to sie nawet zalogowac nie moge poprawnie... Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 429 Pomógł: 195 Dołączył: 6.10.2008 Skąd: Kraków/Tomaszów Lubelski Ostrzeżenie: (0%)
|
Nie możesz się zalogować bo session_destroy() od razu niszczy wszystkie sesje. Jak można się domyśleć używa się tej funkcji do m.in. wylogowywania. Czyli np. tworzysz plik wyloguj.php tam wkładasz tą funkcję i przekierowanie na jakąś inną stronę. session_start(); dajesz na początku każdego pliku w któym używasz sesji. (w 1 linijce !)
|
|
|
|
|
|
|
|
Dzieki, już rozumiem (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) . A jak w PHP zrobic, zeby sesja automatycznie sie kasowala po 2 minutach?
Pozdrawiam (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
Kurde chyba mi już na wzrok padło albo skończyły się pomysły, albo....
diabeł tkwi w szczególe a ja go znaleźć nie mogę (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) mam ten kod co wyżej
(IMG:style_emoticons/default/withstupidsmiley.gif) I zatrzymuje mi się na pliku logowanie.php i mam biały ekran.... Mógłby ktoś spojrzeć na to świeższym okiem i wytknąć mi co przeoczam (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif) Z góry dzięki Pozdrawiam Morfeusz |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 97 Pomógł: 7 Dołączył: 24.06.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zobacz co przechowujesz w zmiennej
bo niewidze gdzie zapisujesz do niej jakieś dane, a tak to ja bym nie robił tyle warunków tylko
aha jesli $wartosc zczytujesz z bazy to moze jest w zmiennej $dane['wartosc'], ale to juz spekulacje Ten post edytował fenix.robi 7.12.2009, 12:00:24 |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 7.12.2009 Ostrzeżenie: (0%)
|
przypisałem już nawet zmiennej wartość na sztywno
wkleiłem nawet sposób fenix.robiego i dalej lipa.... biały ekran... Już powoli brakuje mi koncepcji.... Powoli utwierdzam się w przekonaniu, że coś mi nie przekazuje danych z bazy :| - bo już próbowałem kilka skryptów logowania i za każdym razem coś nie tak :| a jak się zapatrujecie na przechowywanie danych w pliku (IMG:style_emoticons/default/blinksmiley.gif) - bo zostaje mi coraz mniej cierpliwości i chęci na motanie się z tym... |
|
|
|
| -Hakersky- |
|
|
Goście |
Witam mam taki błąd:
Warning: mysql_fetch_array(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in D:\Programy\WebServ\httpd\test.php on line 8 Co to może być? |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 325 Pomógł: 33 Dołączył: 31.05.2008 Ostrzeżenie: (0%)
|
Zapytanie Ci nie zwraca żadnego wyniku.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 21.03.2026 - 14:14 |