![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Chciałem rozpocząć dyskusję nad systemami sprzedaży online - sklepami internetowymi. Jakie macie doświadczenia i jakie wg. Was darmowe systemy są najlepsze biorąc pod uwagę: - łatwość podpięcia własnego theme - obciążanie serwera - funkcjonalność Proszę o opinie gdyż jest tego szajsu teraz w sieci bardzo dużo i nie wiem na co warto się zdecydować. Pozdrawiam Maciej |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 597 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2003 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie było już chyba zadawane setki razy na tym forum, jaki darmowy sklep internetowy wybrać. No i wiadomo, że w tej dziedzinie liczą się przede wszystkim oscommerce oraz zen cart. Może coś tam jest jeszcze...
Tylko mnie osobiście boli słowo DARMOWY, po co komu darmowy system? Jeśli chcemy sprzedawać coś w sieci to system, którego używamy powinien być jak najbardziej płatny (oczywiście są wyjątki). Klient, który chce mieć sklep powinien na nim zarabiać, a nie tylko go sobie mieć. Więc musi wydać pieniądze na dobrą grafikę, na spójną koncepcję, potem na pozycjonowanie oraz comiesięczne adwords. Te wydatki są naprawdę niewielkie w porównaniu np. z otwarciem nowej filii sklepu. Pytanie teraz kogo reprezentujesz? Jesteś sprzedawcą czy chcesz wdrażać sklepu dla klientów. Jeśli jesteś pierwszy to są setki powodów dlaczego warto wydać trochę więcej i mieć sklep, który nie będzie strachem na wróble... a jeśli jesteś programistą to na litość boską, nie wciskaj ludziom oprogramowania, które pozostawisz potem samemu sobie! Z zainstalowanym jakąś skórką. Jeśli chcemy stawiać sklep na oprogramowaniu darmowym, to powinniśmy też brać pieniądze za comiesięczną aktualizację oprogramowania, które przecież ciągle ma wykrywane nowe dziury. Uprzedzajmy o tym klienta. No i ostatnia rzecz, o której chciałbym napisać, używasz słów "obciążenie serwera", każdy skrypt można zoptymalizować i jeśli jest duży ruch to polecam by firma zatrudniła kogoś kto ma doświadczenie w tej dziedzinie i sobie poradzi w razie problemów! Ten post edytował sf 17.10.2009, 09:16:57 -------------------- Zapraszam na mój php blog, tworzenie stron.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
magento jest przykładem dobrego darmowego oprogramowania sklepu, ma dość spore wymagania odnośnie serwera ale na chyba nie ma innego darmowego skryptu który oferowałby taką funkcjonalność, płatnych lepszych też jest niewiele.
http://www.magentocommerce.com/ -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 25 Pomógł: 0 Dołączył: 24.03.2004 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dobrze weźmy najpierw Magento na talerz.
Okazuje się, że to program bardzo ciężkostrawny dla sprzętu. Obciążający. Trzeba mieć dedyka, żeby to działało. A przy kilkudziesięciu klientach i kilku tysiącach pozycji towarowych to osobna maszyna może nie wystarczyć. A czy jest coś równie bogatego w funkcje ale mniej zamulającego system? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Dedyka? Nie przesadzasz czasem?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 24.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sannjas, jedno moge ci poradzić, a wlasciwie odradzic, na pewno NIE KQS!! ;/ to rozwiazanie jest dosc tanie 200zł (250 z vat) i wlasnie dla tego jest beznadziejne ;/ calosc zakodowana jest wtyczka IonClude wiec masz ogroaniczone mozliwosci edycyjne, a sam tworca jest okropny, zadalem mu jedno proste pytanie to mnie zwzywal, a teraz gdy mam problem unika kontaktu a nawet zablokowal moj nr. gg!!
Na stroie wyraznie pisze "Do oprogramowania dołączony jest 3 miesięczny bezpłatny okres pomocy technicznej." Mimo to ma mnie gdzieś ;/ |
|
|
![]()
|
|
KQS od razu odrzuciłem
![]() Widziałem parę sklepów na Magento ale chodziły strasznie na łączu 2Mb... A znacie PrestaShop? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:45 |