![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
Zapisuje dane z pola textarea do pliku. i pojawia sie problem przy enterach. zby mi nie rbilu syfu w pliku daje cos takiego:
[php:1:dd9b9757f6]<?php $p2= str_replace("rn", " ", $_POST['p2']); $p2= str_replace("n", " ", $_POST['p2']); #zamienia entery na spacje ?>[/php:1:dd9b9757f6] i wszystko dobrze tylko jak potem chce wyswietlic te dane i zeby mialy [entery] tak jak przy wpisywaniu w polu to nie wiem jak to zrobic? a tak na marginesie to jak wprowadzic ten caly bbcode do pola text area ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Użyj [manual:22e841aa96]nl2br[/manual:22e841aa96]. [php:1:22e841aa96]<?php $string=nl2br($string); ?>[/php:1:22e841aa96] Nie będziesz miał żadnych problemów z edycją. Ale pamiętaj - zapisuj do bazy dokładnie to, co wychodzi z formularza. Przekształcaj to funkcją nl2br dopiero przy wyświetlaniu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zablokowani Postów: 655 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2003 Skąd: Zagórz Ostrzeżenie: (80%) ![]() ![]() |
tylko ze ja mam na txt nie na bazie
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nl2br zostawia "enter" a dodaje tylko "<br />"
Proponuje od razu do pliku zapisywac tekst z BRami[php:1:e3df1f24dc]<?php $p2= str_replace("rn", "<br />", $_POST['p2']); $p2= str_replace("n", "<br />", $_POST['p2']); #zamienia entery na spacje ?>[/php:1:e3df1f24dc] |
|
|
![]()
|
|
hmm... a jak by wygladalo wprowadzenie bbcode do tego zeby taki lady edytorek byl jak np. na tym forum jest
P.S. szykalem na google o bbcode i mi wyszlo na to ze bbcode dla phpbb zostal stworzony? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat nl2br zostawia "enter" a dodaje tylko "<br />"
Proponuje od razu do pliku zapisywac tekst z BRami[php:1:2fb5d43456]<?php $p2= str_replace("rn", "<br />", $_POST['p2']); $p2= str_replace("n", "<br />", $_POST['p2']); #zamienia entery na spacje ?>[/php:1:2fb5d43456] I bardzo dobrze, że tak robi. A zamana przed zapisaniem to ostatnia głupota, ponieważ przy edycji pliku przez formularz na www (np. cms) każdy następny enter zamienia na <br>, a w rezultacie powiela każdy <br> o kolejne! Jeśli chcesz mieć możliwość edycji, to prosto z formularza zapisuj do pliku w takiej postaci jak podaje textarea, a przy odczytywaniu konwertuj to funkcją [manual:2fb5d43456]nl2br[/manual:2fb5d43456]. Dzięki temu nie zepsujesz formatowania tekstu jaki widzisz w textarea w stosunku do tego na stronie www! A to czy zapisujesz do pliku czy do bazy, to w tym wypadku nie ma najmniejszego znaczenia! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Skąd: Jelenia Góra Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mniemam w pliku jeden wiersz odpowiada jednemu rekordowi wiec zapis z nr odpada.
A jesli chodzi o pozniejsza edycje tekstu zapisanego z <br /> to mozna przeciez zrobic tak [php:1:bb269f8e22]<?php str_replace("<br />,"n",$txt); ?>[/php:1:bb269f8e22] i $txt zaladowac do textarea, wtedy zaden <br /> nie zostanie powtorzony! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak mniemam w pliku jeden wiersz odpowiada jednemu rekordowi wiec zapis z nr odpada.
A jesli chodzi o pozniejsza edycje tekstu zapisanego z <br /> to mozna przeciez zrobic tak [php:1:69e9a04cb1]<?php str_replace("<br />,"n",$txt); ?>[/php:1:69e9a04cb1] i $txt zaladowac do textarea, wtedy zaden <br /> nie zostanie powtorzony! No więc zachodzi pytanie: Po co zamieniać z rn na <br> a później z <br> na rn, jak można to zrobić tylko 1 raz, podczas czytania? A co do zapisu, to podczas zapisu do pliku znaczniki rn są dodawane automatycznie, więc nie trzeba ich jakoś specjalnie zapisywać - one po prostu wychodzą z textarea i trafiają do pliku - żadna filozofia ... nawet, jak ich nie widać. |
|
|
![]()
|
|
Jesli wiersze w pliku odpowiadaja rekordom zapisywanych jakichs danych to jesli zapiszesz cos co przechodzi do nowego wiersza to sie calosc posypie!!!
Przyklad Kod 2004-02-12|Jakis tam tekst<br />cos tam
2004-02-13|Jeszcze inny rekord a tu nowa linia w ktorej nie zamieniles nr na BR 2004-02-14|pozdrawiam wszystkich Domysl sie id4 co sie stanie jak bedziesz chcial to odczytac!!! |
|
|
![]()
|
|
A dlaczego zakładasz, że w pliku będzie zapis rekordowy, jak np. newsy? Przecież nie było to napisane? A jeśli jest to posyłane z textarea, to raczej będzie to tekst, jak na przykład 20 zdań odpowiednio sformatowanych. Wtedy całą zawartość pliku przypisujesz do zmiennej i masz dokładnie to, co dostałbyś z bazy danych. I w dodatku edycja jest bardzo prosta. A wracając do newsów, to raczej nie edytuje się ich wszystkich w jednym polu textarea, ale odczytuje i edytuje pojedyncze rekordy - tak przynajmniej kiedyś robiłem.
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Zapisuje dane z pola textarea do pliku. i pojawia sie problem przy enterach. zby mi nie rbilu syfu w pliku daje cos takiego:
Autor jak widac usiluje sie pozbyc nr z pliku i dlatego podsunalem mysl aby zamienic nr na <br /> a przy edycji na odwrot. nie istotne czy to bedzie zapis rekordowy czy nie. Staram sie pomoc autorowi. Jesli chodzi o newsy to ja wcale nie napisalem ze chcialbym je edytowac w calosci! oto kod do mojego przykladu [php:1:f8f0faa9d7]<?php $plik = file("plik.txt"); echo '<table><tr><th>DATA</th><th>TRESC</th></tr>'; foreach($plik as $txt) { $tab = explode('|',str_replace("<br />","n",$txt)); echo '<tr><td><input name="data" value="'.$tab[0].'" /></td><td><textarea name="tresc">'.$tab[1].'</textarea></td></tr>'; } echo '</table>'; ?>[/php:1:f8f0faa9d7] a przy zapisie zamienialbym wszystkie n na <br /> i sprawa skonczona. Nie chce mi sie juz dluzej tego ciagnac wiec jesli ktos uwaza ze moj pomysl jest glupi lub bezsensu to trudno... Milej zabawy |
|
|
![]()
|
|
Jakby nie było, to mamy nadzieję (ja i marian8), że autorowi w jakiś sposób pomogliśmy
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
zapis jest taki:
Kod text//text//
text1//text1// itd.. oki to rozumiem ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:57 |