![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię właśnie własne forum dyskusyjne (Quick Forum się nazywa) i mam problem gdyż mam dwie tabele.
1 tabela to same tematy i jej budowa wygląda tak: Kod create table t_1 (
id int not null auto_increment, kat varchar(3), data varchar(20), data_zm varchar(20), nick varchar(20), temat varchar(60), tresc blob, link varchar(80), odp varchar(4), primary key (id) ); 2 tabela to już odpowiedzi na tematy i wygląda tak: Kod create table t_2 (
id_1 int not null auto_increment, id_2 varchar(6), kat varchar(3), data varchar(20), nick varchar(20), tresc blob, link varchar(80), primary key (id_1) ); Mam pytanie jak zrobić wyszukiwarkę do tego by szukane słowo (słowa) były sprawdzane po tych tabelach a wyniki wyświetlane w postaci jedynie tematów. Bo proste jest zrobić osobne 2 zapytania tak, że szukane słowo (słowa) wpierw sprawdzane są w tabeli t_1 a potem w t_2 ale to głupio wygląda gdy wpierw wyświetlane są tematy a potem odpowiedzi. Czy wie ktoś z was jak zadać pytanie do tabel. Bo wiem, że można je łączyć ale jak to zrobić? Kod <?
include "mysql.php"; $query = "SELECT * FROM t_1,t_2"; I co dalej? [; Zastanawiałem się wogóle nad sensem porównywania like. Jest ono fajne ale gdy ktoś szuka dwóch słów? Np. "mysql php" to przecież like szuka ciągu znaku a nie rozdziela szukanego ciągu na dwa wyrazy. Jednak proszę wpierw o pomoc jak zrobić by wyszukiwane jedno słowo i jego znalezienia były wyświetlane w postaci nazw tematów z tabeli t_1 mimo iż w samej tabeli t_1 może nie znalazł wyniku a znalazł w t_2. Mam nadzieję, że mnie rozumiecie [; ps. To forum robię bo mam taką ochotę i nie mam zamiaru go nikomu sprzedawać. Jak je zrobię od a do z to mam zamiar wypuścić je jako free więc może ktoś zechce pomóc? -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:46 |