![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam dwie tabele ktore tworze tak:
pierwsza to tabela zawierajaca teksty, druga zawiera zdjecia z ktorych kazde przypisane jest do pewnego tekstu. chce pobrac teksty wraz z identyfikatorami zdjec ktore im odpowiadaja. bez stronicowania robilem to tak, ze pobieralem teksty (sortowane wedlug ID) wraz z iloscia zdjec do danego tekstu. nastepnie pobieralem zdjecia z tabeli 'galerie' (posortowane wedlug id_tekstu), i nastepnie w petli wyswietlalem tekst, i w dodatkowej petli w petli wyswietlalem odpowiednia ilosc zdjec z drugiego zapytania. teraz chce zrobic stronicowanie, ilosc zdjec do danego tekstu umiem pobrac - takim zapytaniem:
ale nie wiem jak pobrac kolejnym zapytaniem odpowiednio ustawione identyfikatory zdjec? a moze ktos ma lepszy pomysl jak wyswietlic takie dane z dwoch polaczonych tabel, z uzyciem stronicowania? pozdrawiam ![]() jeszcze chcialbym napisac, ze wymyslilem takie zapytanie:
jednak dostaje taki komunikat o bledzie: #1235 - This version of MySQL doesn't yet support 'LIMIT & IN/ALL/ANY/SOME subquery' zrobilem to tak:
jesli ktos ma jakis inny moze lepszy pomysl to bede wdzieczny ![]() pozdrawiam |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Też miałem taki problem. ;]
A nie lepiej w Twoim przypadku skorzystać z left join...? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 20.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moglbys podac konkretne zapytanie?
chodzi o to by z tabeli "galerie" wydobyc pola "galerie"."id" z rekordow w ktorych pole "galerie"."id_tekstu" odpowiada "vc_t"."id" z tabeli "vc_t" ale tym ktore sa ograniczone limitem $vc_start , $vc_n robie to tak:
mozesz pokazac prosciej / lepiej / szybciej z uzyciem LEFT JOIN? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zrób LEFT JOIN po polach jak proponuje poprzednik a jako ograniczenie zdjęć w warunku WHERE użyj BETWEEN
![]() Sam sobie słownie napisałeś zapytanie jesli się przyjrzysz ![]() "wydobyc pola "galerie"."id"
z rekordow w ktorych pole "galerie"."id_tekstu" odpowiada "vc_t"."id" z tabeli "vc_t" (w zależności czy teksty są przypisane do galerii czy galeria do tekstów, może być LEFT lub RIGHT JOIN)
ale tym ktore sa ograniczone limitem $vc_start , $vc_n
Mam nadzieję, że wiesz jak przesłać zmienne vc_start i vc_n do zapytania ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:27 |