![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam maly problem, a mianowicie: Pobieram dane uzytowknika:
Potem moge je odczytac za pomoca echo $user_id; Chcialbym zrobic to tak:
Tzn. Zeby pobieralo mi dane do obieku ktory potem odczytam $data->user_id; Szukalem i nie moglem znalezc metody aby bylo bezpiecznie(dodanie id za pomoca prepare - wyklucza ataka sql_injection). Wiadomo mozna przed zapytaniem robic: $id=(int)$id; czy $id=intval($id); Pytanie czy tworzac takie zapytanie powinnismy robic prepare czy normalne query? Prepare w takim wypadku powinno byc uzywane do czego?
Powód edycji: [Spawnm] Przeniosłem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy rzutować na int jak sam pokazałeś.
![]() Spełni to Twoje oczekiwania i będzie bezpieczne. A prepare do stringów bardziej. Ten post edytował fifi209 19.08.2009, 12:57:18 -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 10.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wystarczy rzutować na int jak sam pokazałeś. ![]() Spełni to Twoje oczekiwania i będzie bezpieczne. A prepare do stringów bardziej. hmm czyli prepare stosowac do updatow w bazie i insertow? + ew. w opcji szukania(np szukamy po nicku)? a co w przypadku jak np mamy http://domena.pl/Jan_Kowalski Jan_kowalski to string i robi on za alias uzytkownika. Wtedy stosowac prepare czy robic to sa pomoca mysql_real_escape_string? Jeszcze jedno sprawa mnie meczy: W przypadku odczytywania loginu i hasla z bazy przy logowaniu uzywac prepare czy nie? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 13:47 |