Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

> Okres wsparcia dla aplikacji, Pytanie głównie do freelancerów.
LBO
post 23.07.2009, 15:47:46
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Chciałbym się Was zapytać jak długo (nieodpłatnie) świadczycie takie usługi? Mówię tutaj o usuwaniu bugów, usterek, ale też o drobnych (mało kłopotliwych) poprawkach funkcjonalności.

Pytam z czystej ciekawości. Sam nigdy na - w pełni legalnej - freelancerce nie byłem i nie mam punktu odniesienia, a trafił mi się fajny projekt, który aż żal byłoby odrzucić (Są wakacje, więc po pracy mam zdecydowanie więcej czasu).
Go to the top of the page
+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Daiquiri
post 23.07.2009, 20:29:08
Post #2

Grupa: Administratorzy

Ostatnia umowa - 6 miesięcy.

Edit: Żeby było jasne mówimy o wadach, nie poprawkach funkcjonalności (skoro działa zgodnie z umową to za zmianę należy się dodatkowe wynagrodzenie).

Ten post edytował Daiquiri 23.07.2009, 20:30:40
+Quote Post
LBO
post 23.07.2009, 21:35:01
Post #3

-----

Cytat(Daiquiri @ 23.07.2009, 21:29:08 ) *
Ostatnia umowa - 6 miesięcy.
Edit: Żeby było jasne mówimy o wadach, nie poprawkach funkcjonalności (skoro działa zgodnie z umową to za zmianę należy się dodatkowe wynagrodzenie).

Dzięki za liczbę.

Jako te poprawki funkcjonalności mówię o czymś tak drobnym jak dodaniu pola w filtrze lub kolumny w tabeli o której wcześniej nie było mowy, a która podnosiła funkcjonalność (a nie np. cały moduł). Jak pisałem nie prowadziłem działalności freelancerskiej jako takiej, ale w projektach, które podłapałem (lub byłem częścią) często takie drobne zmiany robiłem. Zawsze dobrze to wyglądało wśród klientów.
+Quote Post
mike
post 23.07.2009, 21:45:42
Post #4

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Cytat(LBO @ 23.07.2009, 22:35:01 ) *
Jako te poprawki funkcjonalności mówię o czymś tak drobnym jak dodaniu pola w filtrze lub kolumny w tabeli o której wcześniej nie było mowy, a która podnosiła funkcjonalność (a nie np. cały moduł).
Po oddaniu to nawet dodanie przecinka jest płatne.
Spróbuj zaprosić hudraulika i powiedzieć mu, że tym razem za friko bo to tylko malutka śrubeczka do wymiany.
+Quote Post
LBO
post 23.07.2009, 21:48:15
Post #5

-----

@mike, wiem jak to działa w firmach z tym miałem/mam do czynienia smile.gif

Czyli freelance, czy nie-freelance wszystko wygląda identycznie smile.gif
+Quote Post
mike
post 23.07.2009, 21:52:57
Post #6

-----

Cytat(LBO @ 23.07.2009, 22:48:15 ) *
Czyli freelance, czy nie-freelance wszystko wygląda identycznie smile.gif
A to przechodząc na freelance część usług masz za darmo? Zadziwiasz mnie.
Przecież jedyna różnica jest taka, że sam się zatrudniasz. To, że Twoja praca kosztuje nadal jest aktualne.
+Quote Post
LBO
post 24.07.2009, 07:31:21
Post #7

-----

Cytat(mike @ 23.07.2009, 22:52:57 ) *
A to przechodząc na freelance część usług masz za darmo? Zadziwiasz mnie.
Przecież jedyna różnica jest taka, że sam się zatrudniasz. To, że Twoja praca kosztuje nadal jest aktualne.

@mike, nie czepiaj się i odnieś do całości Tego co napisałem wcześniej.

Mam swoje zdanie na ten temat, swoje podejście do projektów i swoje przejścia (pozytywne). Osobiście rzucanie prawdą życiową o przecinku do mnie nie przemówiło. Szczególnie, że miałem do czynienia z takimi molochami jak Sygnity, czy Wasko i nie miałem problemu, żeby dogadać się w sprawie bzdecików o których pisałem wcześniej (już po tym jak oddali projekt - pomijam, że w przypadku Sygnity to był bubel biggrin.gif)

Odnoszę wrażenie, że nie potrzebnie w ogóle wspominałem o tym smile.gif Chyba to jest zbyt subiektywne i zależne od osoby.

Żeby był konsensus - spokojnie, w umowie tego nie będzie smile.gif

Pozdrawiam, Alan
+Quote Post
mike
post 24.07.2009, 08:15:37
Post #8

-----

Cytat(LBO @ 24.07.2009, 08:31:21 ) *
@mike, nie czepiaj się i odnieś do całości Tego co napisałem wcześniej.
Nie czepiam się i odniosłem się do całości Twojego posta.
Wszelkie zmiany są płatne. Koniec i kropka.
+Quote Post
Daiquiri
post 24.07.2009, 08:44:09
Post #9

W ramach dyskusji o tych modyfikacjach: nazywajmy rzeczy po imieniu - to jest praca za darmo. LBO nie daj sobie wcisnąć poprawiania funkcjonalności w jakimkolwiek zakresie po oddaniu projektu. Zrobisz tak raz czy dwa to potem utoniesz w takich poprawkach. Najpierw zaczyna się od pierdoły a potem zgodnie z powiedzeniem dasz palec - wezmą całą rękę sciana.gif . Niestety klienci bardzo często nie mają kompletnie pojęcia jak wygląda nasza praca (mają do tego oczywiście prawo), aczkolwiek wtedy zazwyczaj wychodzą z propozycjami poprawek "po fakcie" i wymagających przebudowy np. połowy silnika.

PS. Żeby nie było: mi parę razy zmiękło serce. Do niczego dobrego to nie doprowadziło dry.gif . Należy grzecznie, ale stanowczo wytłumaczyć dlaczego dokonanie poprawki w funkcjonalności nie wchodzi w grę. Dzisiaj zdarza mi się dokonać "poprawek", ale jest to klient z którym współpracuje już około 2 lat. Wtedy, w ramach rozsądku oczywiście, czasami coś dodam i gra gitarra - odbijamy to sobie później guitar.gif .
+Quote Post
sowiq
post 24.07.2009, 08:58:02
Post #10

-----

Cytat(Daiquiri @ 24.07.2009, 09:44:09 ) *
Zrobisz tak raz czy dwa to potem utoniesz w takich poprawkach. Najpierw zaczyna się od pierdoły a potem zgodnie z powiedzeniem dasz palec - wezmą całą rękę sciana.gif
Tu niestety masz rację, ale jest też druga strona medalu. Zwłaszcza dla ~LBO, który, jak napisał, zaczyna dopiero przygodę z freelancerką. Mianowicie chodzi mi o przywiązanie klienta. Jeśli wiesz, że taka osoba może mieć w przyszłości więcej dobrych zleceń, to z uśmiechem na twarzy zgadzasz się na jakieś małe poprawki. Przy kolejnych projektach powoli dokręcasz śrubę i tak jak napisałeś:
Cytat(Daiquiri @ 24.07.2009, 09:44:09 ) *
czasami coś dodam i gra gitarra - odbijamy to sobie później

Oczywiście co innego w przypadku cwaniaka, który myśli, że przez kolejne dwa lata będziesz serwisował za darmo aplikację dodając przy okazji kolejne 'takie małe moduły - max 15 minut roboty' smile.gif
Co do wprowadzania zmian to uważam, że to wybór każdego z osobna według opracowanego jakiegoś tam planu tongue.gif

Tak czy owak - pytanie było raczej o okres rękojmi. Jej okres jest opisany szczegółowo w przepisach, ale ich nie znam wstydnis.gif

Ten post edytował sowiq 24.07.2009, 08:59:16
+Quote Post
Daiquiri
post 24.07.2009, 09:38:52
Post #11

Cytat(sowiq @ 24.07.2009, 09:58:02 ) *
Tak czy owak - pytanie było raczej o okres rękojmi. Jej okres jest opisany szczegółowo w przepisach, ale ich nie znam wstydnis.gif

Ja np. w umowie mam zapis: niezależnie od udzielonej gwarancji Zamawiającemu przysługuje rękojmia.
+Quote Post
sowiq
post 24.07.2009, 09:42:53
Post #12

-----

Cytat(Daiquiri @ 24.07.2009, 10:38:52 ) *
niezależnie od udzielonej gwarancji Zamawiającemu przysługuje rękojmia.
Z tego co wiem, rękojmia przysługuje tak czy siak. Rękojmia
+Quote Post
Kocurro
post 24.07.2009, 10:40:11
Post #13

-----

Rękojmia nie dotyczy oprogramowania.

Aby uniknąć problemów:
- odpowiednie spisanie umowy + odpowiednia specyfikacja
- prezentacja oprogramowania
- protokół odbioru po zakończeniu prac

Oczywiście w umowie musi być zawarta informacja o czasie naprawy błędów jeśli polegają one na działaniu aplikacji niezgodnym ze specyfikacją.

Oczywiście jeśli umowa jest źle spisana to do usranej będziesz robił za darmo, czyli moje pierwsze zdanie z tej wypowiedzi ma sens tylko w przypadku odpowiedniego spisania umowy.
+Quote Post
Pilsener
post 24.07.2009, 11:55:49
Post #14

-----

Ja proponuję zawsze zasadę: pierwsza poprawka gratis, następna ROZMOWA o poprawce +50 PLN. Nie ma przelewu to nie ma gadki o jakichkolwiek poprawkach, dzisiaj człowiek nie może sobie pozwolić na gadanie o d... marynie, kiedy terminy gonią. Jak klient chce pół dnia nawijać coby tam chciał zmienić i co mu się nie podoba, to niech dzwoni do św. Mikołaja albo na telefon zaufania - nie jesteś psychoanalitykiem, tylko koderem. Klient będzie pół dnia gadał a kiedy się dowie "ile" to i tak nic nie zleci, a kto Ci zapłaci za te pół dnia? Za to jak poprawki są za free to każda jest super-ekstra ważna i priorytetowa. Musisz się jak najbardziej odciąć od finalnych użytkowników, bo jak wejdą na głowę to zaduszą, najlepiej współpracować z osobami specjalizującymi się w kontaktach z klientem - dostajesz co masz zrobić i już, w ogóle koderowi to nawet ciężko byłoby się z takim klientem dogadać, bo on mówi językiem dalece nierobotycznym, ja np. nienawidzę wysłuchiwac chciejstwa osób nie mających pojęcia o tworzeniu aplikacji internetowych.
+Quote Post
Kocurro
post 24.07.2009, 12:01:55
Post #15

-----

No właśnie - ja teraz kończę współpracę z jednym klientem. Płacił wyjątkowo dobrze, nawet dawał więcej niż chciałem ... ale ... dzwonił zawsze od rana i że się brzydko wyrażę solił koło 30 minut, codziennie to samo powtarzał. Kurna tego się już słuchać nie dało, a jak nie odbierałem to od razu smsy i maile z pretensjami.
+Quote Post
pyro
post 24.07.2009, 12:45:41
Post #16

-----

Nawiązując do kilku pierwszych postów: trzeba odróżnić poprawki od dodatków. Poprawki to modyfikacje/dodatki kodu związane z tym, że jakaś funkcjonalność nie działa/nie działa prawidłowo lub jest zrobiona niezgodnie ze specyfikacją. No a dodatki... to najprościej mówiąc dodatki ;].

Osobiście mam klienta (stałego), któremu napisałem 3 strony i po napisaniu każdej z nich zwraca się do mnie z prośbą o "poprawki" (chodzi tutaj o modyfikacje). Jest ich tyle, że każdą z tych stron pisałem jakby dwa razy. (naprawdę nie przesadzam) i na kilka tysięcy linijek kodu (w jednej) trochę kodu jest w niej wykomentowane. Klient nazywa to poprawkami, są to modyfikacje, ale mi za nie płaci (sam to proponuje smile.gif ), więc na współpracę z nim nie narzekam i chętnie będę dalej z nim współpracował smile.gif.

--------------------
ET LINGUA EIUS LOQUETUR IUDICIUM
+Quote Post
Daiquiri
post 24.07.2009, 15:20:28
Post #17

Cytat(Kocurro @ 24.07.2009, 11:40:11 ) *
Rękojmia nie dotyczy oprogramowania.

Trochę z boku tematu: dlaczego nie dotyczy? Zawsze mi się wydawało, że rękojmia reguluje sprawy wad fizycznych i prawnych.
+Quote Post
vokiel
post 24.07.2009, 22:11:22
Post #18

-----

Rękojmia
Ciekawe czy wady programowe, czyli jednak wirtualne można podciąnąć pod fizyczne lub prawne...

--------------------
+Quote Post
mike
post 25.07.2009, 10:56:10
Post #19

-----

Cytat(vokiel @ 24.07.2009, 23:11:22 ) *
Rękojmia
Ciekawe czy wady programowe, czyli jednak wirtualne można podciąnąć pod fizyczne lub prawne...
Przecież kod ma fizyczną postać. Jeśli oprogramowanie ma wady to nie żadne wirtualne tylko fizyczne.
+Quote Post
blooregard
post 25.07.2009, 11:18:17
Post #20

Newsman

Grupa: Moderatorzy

Cytat
Sytuacja jest taka:
Firma A zrobila program dla firmy B na zamowienie niecaly rok temu.
Umowa nie zawierala zapisow o gwarancji.

Czy firma B ma prawo zadac nieodplatnego naprawienia bledow w programie?

Tak, ma prawo żądać nieodpłatnego naprawienia błędów w programie.

Art. 637. § 1. Jeżeli dzieło ma wady, zamawiający może żądać ich usunięcia, wyznaczając w tym celu przyjmującemu zamówienie odpowiedni termin z zagrożeniem, że po bezskutecznym upływie wyznaczonego terminu nie przyjmie naprawy. Przyjmujący może odmówić naprawy, gdyby wymagała nadmiernych kosztów.

Jednak, jeżeli przyjmujący zamówienie nie dokona naprawy, to Firma A będzie mogła żądać wyłącznie obniżenia wynagrodzenia Firmy B.

§ 2. Gdy wady usunąć się nie dadzą albo gdy z okoliczności wynika, że przyjmujący zamówienie nie zdoła ich usunąć w czasie odpowiednim, zamawiający może od umowy odstąpić, jeżeli wady są istotne; jeżeli wady nie są istotne, zamawiający może żądać obniżenia wynagrodzenia w odpowiednim stosunku. To samo dotyczy wypadku, gdy przyjmujący zamówienie nie usunął wad w terminie wyznaczonym przez zamawiającego.

Co do terminu rękojmi:

Art. 638. Jeżeli z artykułów poprzedzających nie wynika nic innego, do rękojmi za wady dzieła stosuje się odpowiednio przepisy o rękojmi przy sprzedaży.

Art. 568. § 1. Uprawnienia z tytułu rękojmi za wady fizyczne wygasają po upływie roku, a gdy chodzi o wady budynku - po upływie lat trzech, licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana.

żródło: http://forumprawne.org/prawo-cywilne/12774...gramowanie.html

Do tego przepisy Kodeksu Cywilnego: art. 556-582 i wszystko jasne.

Cytat
Ciekawe czy wady programowe, czyli jednak wirtualne

Jeśli źle napiszesz zapytanie do bazy, które w przypadku np. aktualizacji jednego rekordu w tabeli zawierającej ich dwieście tysięcy spowoduje ich usunięcie (np. będą to zamówienia od klientów albo jakieś inne ważne dokumenty, których z jakiegoś powodu ten, kto zamówił u Ciebie serwis nie będzie w stanie odzyskać) - to to na pewno nie jest "wirtualny" błąd.

--------------------
Life's simple... You make choices and don't look back...
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 19.07.2025 - 12:57