![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 61 Pomógł: 6 Dołączył: 15.07.2009 Skąd: Śląsk->Ruda Śląska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich, w tym chciałbym zapytać was ja u was wyglądał proces nauki JavaScript do takiego stopnia, żeby w miarę bezproblemowo napisać sobie to, czy tamto
![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 340 Pomógł: 542 Dołączył: 15.01.2006 Skąd: Olsztyn/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja bardzo długo nie byłem w stanie się nauczyć JS no ale kiedyś przyszedł taki dzień i książka z helionu i się udało.
Jeżeli chcesz uniknąć problemów z wieloma przeglądarkami to używaj jakiejś biblioteki tam już ktoś sprawdził jak kod zachowuje się pod róznymi przeglądarkami a przy tym dokumentacja jest tak rozbudowana że bez problemów znajdziesz rozwiązanie swojego problemu. Dodatkowa do jQuery jest tyle pluginów że ok 30% rzeczy które będziesz chciał napisać znajdziesz w google bo ktoś już to wymyślił. -------------------- I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy. QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam http://www.phpbench.com/ |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat . Głównie interesuje mnie to jak długo zajęło Wam wdrożenie się w ten język, co wam sprawiało/sprawia największy problem etc. Przyznam, że nie pamiętam, bo to było już jakiś czas temu... [; W każdym razie, teraz największą bazą wiedzy jest MDC i tam umieszczone wiki. Co największy problem sprawiło? Hmm, może obiektówka z początku jest nieco inna niż wszędzie (gdyż w JS wszystko tak naprawdę jest obiektem), ale gdy ją poznasz - będziesz miał problemy z pisaniem PHP ![]() Jeśli chodzi o implementację w przeglądarkach: właściwie, to wszystko znajdziesz na quirksmode.org -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 378 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
(mimo wszystko obiektówka w JS jest za... ;]) A w szczególności jej debugowanie. Gdy zostajesz z niedziałającym skryptem i zerowym poziomem informacji. W JS przydałaby się obiektowość z prawdziwego zdarzenia zamiast przeróżnych protez w postaci choćby http://yuiblog.com/blog/2007/06/12/module-pattern/ Co do tematu. Nie wiem jak ty ale ja osobiście najlepiej uczę się na zaawansowanym kodzie dlatego polecałbym zająć się frameworkami Extjs i YUI. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A w szczególności jej debugowanie. Gdy zostajesz z niedziałającym skryptem i zerowym poziomem informacji. Jak używasz debuggera, to nie ma problemów; chyba, że nie używasz. ![]() Cytat Nie wiem jak ty ale ja osobiście najlepiej uczę się na zaawansowanym kodzie dlatego polecałbym zająć się frameworkami Extjs i YUI. O ile ExtJS jest fajny, to licencjonowanie ogranicza zastosowanie - w praktyce nie jest aż tak popularny jak jQuery/moo.tools/Prototype - czytaj: nie można liczyć na jakieś fajne rozwiązania społeczności. YUI? Hmm, dla mnie nieco osobliwy, chyba dość rzadko wykorzystywany. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 555 Pomógł: 84 Dołączył: 20.02.2008 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie to było tak, że też nie potrafiłem się nauczyć JS na początku (a może mi się nie chciało?
![]() Zamiast tego dał mi swój skrypt mintModule (wtedy siedziałem jeszcze na mintAjax) i tam właśnie był m.in. skrypt Tooltip'a itp. Spodobało mi się to, że tak umiał wszystko sam napisać, i jako wzrokowiec zacząłem "czytać" jego kody i się z nich uczyć. Teraz już nie mam problemów z JS, i lubię styl pisania w tym języku czasami bardziej niż w PHP :-) Książkę do JS kupiłem sobie dużo później dopiero, ale niewiele się z niej dowiedziałem nowego ;-/ Ode mnie to tyle :-) Najlepszy sposób na naukę - znaleźć sobie kogoś, kto zajmuje się tym co cię interesuje i jest o niebo lepszy od ciebie - wtedy szybko i efektywnie to idzie :-) -------------------- Wieloprocesowość i wielowątkowość w PHP, poznaj Kraken PHP!
Serwer HTTP i WebSocket w PHP | Promise/A+ Strona Domowa | Elradia MMORPG FireFox: make the web better. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 19:07 |