![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam przeprowadzić w najbliższym czasie lekcje php w moim gimnazjum. Jak myślicie od czego zacząć - muszę ułożyć plan nauki i przedstawić go mojejmu nauczycielowi... :?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarząd Postów: 3 503 Pomógł: 28 Dołączył: 17.10.2002 Skąd: Wrocław ![]() |
Ile tych lekcji?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.06.2003 Skąd: Małopolska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Myślę żę koło 6...
To mają być podstawy podstaw bo w klasie raczej nikt nie wykazuję zainteresowania programowaniem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wstep do programowania
- Co to jest programowanie - Algorytmy - Jezyki programowania - Jezyki skryptowe dla stron - Serwer WWW - Zasada dzialania php 2. Wstep do php - Zmienne - deklarowanie, zasiegi itp - Typy zmiennych - Dzialania na stringach i tablicach - Struktury kontrolne (petle, warunki + operacje logiczne itp) - Problem do rozwiazania - tutaj trzeba wymyslec jakies zadanie dla grupy, ktore bedzie przedstawialo to co wyzej wymienilem 3. Pliki - System plikow w UNIX* (prawa itp) - Dzialanie na plikach - Prosta baza plikowa - Problem do rozwiazania dla grupy (jak w 2.) 4. Formularze - Co to sa formularze - Przesylanie danych - Bezpieczenstwo - Problem do rozwiazania dla grupy 5. Baza danych - Czym jest baza danych - Rodzaje baz - SQL - Obsluga bazy danych z poziomu php - Bezpieczenstwo bazy (omowienie bledow - SQL Injection itp) - Problem do rozwiazania dla grupy 6. OOP - Omowienie OOP - OOP w php - Przyklady zastosowan - Zadanie dla grupy Oczywiscie mozna rozdzielic poszczegolne tematy na mniejsze. Trzeba tez pamietac o tym aby nie lac wody i zainteresowac sluchaczy. Zadawac im pytania - czesc moze juz programuje, wiec jezeli zauwazymy to, pozwolic im brac czynny udzial w omawianych tematach. Przyklady zadan musza byc ciekawe ale nie za trudne. Najlepiej zrobic jeden latwy przyklad z cala grupa, a potem dac drugi aby zrobili sami. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 560 Pomógł: 0 Dołączył: 15.07.2003 Skąd: Kwidzyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Seth hyba troche przesadziles
![]() ![]() mysle ze jedynie sensowne punkty to 1, 2 i 3 (ale te drugie 3 ![]() Nie ma potrzeby zasmiecac glowe SQL, OOP, mysle ze najlepiej przedstawc to co moze ich zainteresowac, z czym moga cos zrobic, no i cwiczenia praktyczne, takie ktore by ich zainteresowaly, np tworzenie proseej ksiegi gosci, sonda itp. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U nas w szkole ja z paulem możemy nauczycielkę douczać
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 701 Pomógł: 0 Dołączył: 26.06.2002 Skąd: Londyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@seth a co tam od razu im programowanie obiektowe pokazac:wink:
@-=Saint=- heh.. wiesz tez cos takiego robilem tyle ze mi to na niezbyt dobre wyszlo gdy okazalo sie ze informatycy szkolni mi do piet nie dorastaja (skromnie:P) - aktualnie nienawidza mnie.. a i tak wszyscy z budy w sprawach infor. ida do mnie a nie do nich 8) -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prawda bywa brutalna
![]() ![]() ![]() A co do programowania w gimnazjum..... nie wiem czy wszystkim by sie chcialo (jesli to ma byc obowiazkowe).... bo to jednak wymaga pewnego zainteresowania.... poprobowania czegos samemu.... a tak w ogole to twoj nauczyciel zna php? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 1.02.2004 Skąd: K-ce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak to było paul?
Cytat Nie możecie mieć prawdziwej informatyki, bo to jest materiał z liceum i nie mielibyście co potem robić, włączać mi tu worda
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 636 Pomógł: 0 Dołączył: 22.10.2003 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 335 Pomógł: 6 Dołączył: 7.03.2002 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat a tak w ogole to twoj nauczyciel zna php?
Jestem na studjach ale w liceum babka cos tam slyszala o tym ![]() |
|
|
![]()
|
|
to bylo pytanie bardziej do Plucky'go ale nie szkodzi, ze odpowiedziales
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 1 467 Pomógł: 13 Dołączył: 22.02.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe, w zeszłym roku robiłem po dwie lekcje z html w dwóch równoległych klasach (w tym i mojej). Kompletna klapa
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skąd ja to znam...
Chciałem kiedyś omówić dosowy ftp (nie pytajcie dlaczego akurat ten, powiem jedno - gimnazjum społeczne - kto tego doświadczył, ten zrozumie). Dwie osoby z klasy potrafiły po lekcji połączyć się z serwerem (jedną z nich byłem ja). Reszta przez 45 minut po kryjomu dłubała z nudów tynk ze ścian (też o nic nie pytajcie ![]() -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja w szkole informatycznej mam przedmiot o szumnej nazwie Programowanie
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 43 Pomógł: 0 Dołączył: 30.05.2003 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co do nauczycieli informatyki w szkole to jeśli studiowalibyście informatykę, bylibyście nieźli, dobrzy, znalibyście swoją wartość, to poszlibyście potem uczyć do budżetówki? Wnioski:
Nauczyciel informatyki to gość, który albo był cieńki i w żadnej poważnej firmie go nie chcieli, albo zrobił prywatnie licencjat, byle tylko nie nosić cegieł na budowie. -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 487 Pomógł: 7 Dołączył: 7.01.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat A co do nauczycieli informatyki w szkole to jeśli studiowalibyście informatykę, bylibyście nieźli, dobrzy, znalibyście swoją wartość, to poszlibyście potem uczyć do budżetówki? Wnioski:
Nauczyciel informatyki to gość, który albo był cieńki i w żadnej poważnej firmie go nie chcieli, albo zrobił prywatnie licencjat, byle tylko nie nosić cegieł na budowie. i to mówi gościu z sierpem i młotem w logu ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Cytat lolek09 :
A co do nauczycieli informatyki w szkole to jeśli studiowalibyście informatykę, bylibyście nieźli, dobrzy, znalibyście swoją wartość, to poszlibyście potem uczyć do budżetówki? Wnioski: Nauczyciel informatyki to gość, który albo był cieńki i w żadnej poważnej firmie go nie chcieli, albo zrobił prywatnie licencjat, byle tylko nie nosić cegieł na budowie. i to mówi gościu z sierpem i młotem w logu. Eeee tam, żaden ze mnie komunista, po prostu swego czasu robiłem dla kolegi taką komunistyczną tapetkę. No i spodobał mi się ten symbol (samouwielbienie). -------------------- Chciałbyś zobaczyć program bez błędów? Wyobraź sobie UFO, w którym Elvis doi swojego jednorożca
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 216 Pomógł: 0 Dołączył: 9.08.2003 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hehe... u mnie informatyk gdy przerabial pascala pokazywal nam jakies super przyklady, w stylu tworzenie wielokontow , ich obracanie i zwiekszanie wielokontow... wtedy mi szczeka opadla... ale jak zobaczylem autora ;]. ( skrypt do sciagniecia z www... )
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Halinów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ludziska to jest postęp w informatyzacji Polski, nauka php w gimnazjum.
Swego czasu jak ja byłem w gimnazjum, to mało kto wiedział co to html, a php ![]() Co do samych lekcji to polecam 4 pierwsze propozycje @Setha -------------------- Jam dzieło wielkiej, sprawiedliwej ręki.
Wzniosła mnie z gruntu Potęga wczechwłodna, Mądrość najwyższa, Miłość pierwotna; Starsze ode mnie twory nie istnieją, |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 09:59 |