![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
1. Czy używanie ścieżek bezpośrednich, typu "http://domena.pl/plik.php" będzie spowalniać serwis? Mam tu na myśli użycie takich ścieżek zarówno w HTML jak i w PHP. Chcę tak zrobić aby nie mieć problemu ze ścieżkami, gdyż moja strona to taki "mix". Gdy jest włączony JavaScript działa ona w oparciu o AJAX, natomiast gdy JavaScript jest wyłączony - działa bez AJAX. Niestety w pewnym etapie mam problem z ustawianiem ścieżki - bez AJAX działa dobrze, z AJAX ścieżka jest błędna i dostaję 404. Na razie strona nie jest w internecie, gdyż niedawno ją zacząłem i na razie testuję u siebie na localhost. Wiem, że wadą tego będzie konieczna edycja wszystkich plików, w przypadku zmiany domeny. 2. Znacie lepsze rozwiązanie? 3. Znacie jakiś darmowy CMS, który działa w podobny sposób z AJAX-em? Podejrzałbym jak tam jest to zrobione. Ten post edytował Spawnm 13.07.2009, 21:36:37
Powód edycji: [Spawnm] poprawiłem tytuł
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do linków: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=125449
Dałem tam kawałek kodu, o który właściwie pytasz. ;d -------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 1 Dołączył: 13.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sumie nie będę się bawił. Wszystkie główne pliki dam tam gdzie index.php, pliki includowane w osobnym podkatalogu, grafikę również w osobnym. W końcu plików .php będzie tylko kilkanaście - reszta to treść wyciągana z bazy.
Nie widzę w tym nic złego. Każdy plik będzie się odwoływał do pliku, który jest przecież w tym samym katalogu - zero problemów ze ścieżką. Mój serwis nie będzie nie wiadomo jak rozbudowany. BTW. Co robi robot Google, gdy nie natrafi na główne tagi, takie jak html, meta? Moja strona działa w taki sposób: 1. Gdy działa JavaScript. Przeglądarka ładuje zawartość strony cnt_strona.php do div-a (poprzez AJAX). 2. Gdy nie działa JavaScript. Przeglądarka przechodzi do pełnej strony strona.php. Strona ta ładuje zawartość strony cnt_strona.php do swojego div-a (poprzez include). Jak on potraktuje mój serwis? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że wadą tego będzie konieczna edycja wszystkich plików, w przypadku zmiany domeny. A czemuż to? trzeba sobie ułatwiać:
IMO ![]() EDIT: z tego co mi wiadomo to googlebot bierze pod uwagę to co znajduje się między znacznikami <noscript> czyli jeżeli javascript jest wyłączony weźmie pod uwagę stronę bez ajaxa lub obie w zależności od tego w jaki sposób zrobiłeś rozróżnienie użytkownika który ma włączony JS od tego który go nie ma. Ten post edytował bmL 13.07.2009, 22:52:24 -------------------- Tutaj miał być jakiś mądry tekst. Miał być... No ale jest głupi tekst.
|
|
|
![]()
|
|
Taki kod już sam wcześniej wymyśliłem
![]() Ale jeśli w każdym pliku użyję tego kodu to będzie mniej do zamiany, ale - nadal każdy plik trzeba będzie poddać edycji. Fakt, że można to zrobić jakimś skryptem lub napisać sobie program, ale już sobie dałem spokój z takim kombinowaniem ![]() Postaram się przygotować jutro małe demko, wrzucę na serwer, pobuszujecie i ocenicie ![]() Mnie się wydaje, że dobrze wszystko wykombinowałem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:38 |