![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mógłby mi ktos wyjaśnic jak w mysql działa wstawianie danych np do dwóch połączonych ze sobą relacją tabel gdzie klucz główny pierwszej tabeli jest Autoincrement . Czyli jesli do niej coś wstawie to nie znam przecierz wartości tego klucza ale on jest mi przecież potrzebny jako wartość klucza obcego aby wstawić reszte danych do drugiej tabeli? ![]() Może mi to ktoś z szanownych Forumowiczów wyjaśni ![]() z góry dzięki |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 064 Pomógł: 1 Dołączył: 22.01.2003 Skąd: Poznań Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
:arrow: [manual:d22015bbf6]mysql_insert_id[/manual:d22015bbf6]
Dodajesz wpis do pierwszej bazy, pobierasz przy pomocy tej funkcji i zapisujesz do drugiej tabeli. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 0 Dołączył: 3.12.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie
Lecz w zwiazku z twoją odpowiedzią mam kolejne pytanko Co jeśli po wstawieniu danych do pierwszej tabeli i przed funkcją mysql_insert_id() ktoś inny wstawi dane a funkcja zwraca przecierz ostatnio wprowadzone id?? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 21:02 |