![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbuję z bazami mysql i na localhost, mi to jakoś idzie. Problem gdy założyłem bazę na unl.pl
Po rejestracji pokazało że host to : sql1.wmfreehost.com, hasło i user- to moje ![]() zalożyłem bazę i tabelę, i teraz próbuję połączyć się. Mam webserv'a i napisałem skrypcik do połączenia : Kod <? $dbhost = "http://sql1.wmfreehost.com"; //host $dbuser = "blabla"; // nazwa uzytkownika $dbpass = "blabla"; // haslo user $dbname = "baza"; // baza danych $dbc = @mysql_connect($dbhost, $dbuser, $dbpass) or die ('Nie moge polaczyc sie z Mysql'); //laczymy z baza mysql_select_db ($dbname) or die ('Nie moge wybrac bazy'); //wybieramy baze danych ?> i oczywiście po uruchomieniu pokazuje 'Nie moge polaczyc sie z Mysql' I czemu tak, mądrzy przyajciele? Ten post edytował marecki33 30.06.2009, 21:38:37 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Kod http:// Od kiedy MySQL działa po HTTP? ![]() PS. Dodaj tag do tematu. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No akurat z http i bez niego nie działa, więc gdzie błąd?
i jaki TAG ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
TAG - Opcje ->edytuj i tam ;p
To serio wygląda jakbyś dał złe dane do skryptu ;p -------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
Ale ten sam skrypt na lokalnym serv.. działa.
jedyna różnica to właśnie adres hosta. na lokalu wygląda on tak : $dbhost = "localhost"; i wszystko działa, łączy z bazą itd. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A serwer nie ma przypadkiem blokady na połączenia z zewnątrz?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
A może mieć? Jutro się dowiem.
Trochę bez sensu założyć sobie bazę, i nie mieć do niej dostępu. A czy to znaczy, że gdy ten skrypt bym umieścił na unl.pl (tam gdzie baza) i taka blokada by tam była, to coś by to zmieniło? Ok. Już się dowiedziałem, ma blokadę. A sam skrypt uruchamiany z tegoż serwera działa i bazę otwiera. Czyli wsio Ok. Dzieki Ten post edytował marecki33 30.06.2009, 21:59:08 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 385 Pomógł: 26 Dołączył: 22.03.2008 Skąd: TM Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli byś umieścił na serwerze unl.pl czy gdzie tam masz hosta, to się połączysz z bazą..
-------------------- Zapraszam na mojego bloga. Dowiedz się jak uzyskać darmowy, zaufany certyfikat albo jak rozpoznawać głos ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Jak dla mnie, to host sql1.wmfreehost.com nie istnieje:
Cytat blooregard@Acer:~$ ping -c 1 sql1.wmfreehost.com ping: unknown host sql1.wmfreehost.com blooregard@Acer:~$ hping2 -S -p 3306 sql1.wmfreehost.com [resolve] Could not resolve address: Connection timed out blooregard@Acer:~$ whois sql1.wmfreehost.com Whois Server Version 2.0 Domain names in the .com and .net domains can now be registered with many different competing registrars. Go to http://www.internic.net for detailed information. No match for "SQL1.WMFREEHOST.COM". >>> Last update of whois database: Tue, 30 Jun 2009 20:54:43 UTC <<< root@Acer:/home/blooregard# xprobe2 sql1.wmfreehost.com Xprobe2 v.0.3 Copyright Š 2002-2005 fyodor@o0o.nu, ofir@sys-security.com, meder@o0o.nu [+] Target is sql1.wmfreehost.com Can not resolve sql1.wmfreehost.com: Unknown host root@Acer:/home/blooregard# nmap sql1.wmfreehost.com Starting Nmap 4.76 ( http://nmap.org ) at 2009-06-30 23:00 CEST Failed to resolve given hostname/IP: sql1.wmfreehost.com. Note that you can't use '/mask' AND '1-4,7,100-' style IP ranges WARNING: No targets were specified, so 0 hosts scanned. Nmap done: 0 IP addresses (0 hosts up) scanned in 0.10 seconds Dlatego nie bardzo sie możesz połączyć chyba... //EDIT: Cytat Ok. Już się dowiedziałem, ma blokadę. A sam skrypt uruchamiany z tegoż serwera działa i bazę otwiera.
Tak zadziałało? Ten post edytował blooregard 30.06.2009, 22:05:17 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Dlatego nie bardzo sie możesz połączyć chyba... Jak mają w wewnętrznej sieci DNS, który zwraca wewnętrzny IP, to jaki problem? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Cytat Jak mają w wewnętrznej sieci DNS, który zwraca wewnętrzny IP, to jaki problem? No wtedy to żaden. Cytat A sam skrypt uruchamiany z tegoż serwera działa i bazę otwiera. Dopiero po tym wpisie stało się dla mnie oczywiste, że autor próbował połączyć się zdalnie z tym serwerem MySQL ze SWOJEGO komputera w domu. -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Tak jak wspomniałem już wszystko działa.Otóż właśnie probowałem połączyć się z domowego.
Jeszcze powiem do czego zmierzam. Chce zrobić słownik języka hiszpańskiego, i posiadam bazę w wersji TXT ponad 40000 rekordów. Przy 20000 jeszcze działało ale jak ją powiększyłem zaczęły błędy wyskakiwać odnośnie chyba pamęci, niepamiętam. Chce zrobić bazę SQL, żeby każdy użytkownik, który chce z niej skorzystać, mógł to zrobić no i połączyć się z nią bez problemu.To chyba dobra droga? |
|
|
![]()
|
|
Cytat jeszcze działało ale jak ją powiększyłem zaczęły błędy wyskakiwać odnośnie chyba pamęci, niepamiętam. Jeśli korzystałeś po prostu z file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to się nie dziw. ![]() Cytat Chce zrobić bazę SQL, żeby każdy użytkownik, który chce z niej skorzystać, mógł to zrobić no i połączyć się z nią bez problemu.To chyba dobra droga? Nie zawsze; jeśli to tylko słownik, to cała SQL będzie chyba nieco przesadą... A jeśli już chcesz, to polecam SQLite, będzie lepszym i bardziej przenośnym rozwiązaniem. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jeśli korzystałeś po prostu z file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual, to się nie dziw. ![]() Otóż właśnie korzystam z FILE i oczywiście z przerabiam gotowce z kursów, bo raczkuje od 3 miesięcy w PHP. A jeszcze jakbyś mógł wskazać jakiś pzykładzik, na odczyt rekordów liniami. szukam w necie i jakoś nie mogę się natknąć. Wiem jak odczytywać poszczególne linie, ale jak je rozbić na trzy zmienne. Dane mam zapisane w pliku TXT w formie słowoPL * słowoES * rodzaj |
|
|
![]()
|
|
To co Ty za kursy czytałeś, jak nie znalazłeś fgets" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual?
![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Był wcześniej wspomniany unl.pl. Mam tam strone i stawiam pierwsze kroki z MySQL'em. Czy ktoś wie jak połączyć się z bazą danych na tym serwerze?
Chodzi mi o to, co wpisac w @mysql_connect, bo prawdopodobnie przez to nie chce mi zadziałać, choć może i cos innego zepsułem... Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
A nie łaska zajrzeć do pomocy hostingu?
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 11.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
chętnie... zeby jeszcze tylko gdzieś było cos takiego... :/
|
|
|
![]()
|
|
Ja znalazłem.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 20:32 |