Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

 
Reply to this topicStart new topic
> Znaki zapytania po przeniesieniu bazy MySQL
Lukez
post 26.06.2009, 11:30:41
Post #1





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Witajcie, ostatnio przenosiłem bazę MySQL na inny serwer no i standardowo... po przeniesieniu pojawiły się znaki zapytania.

To tak smile.gif

w pliku bazy mam kodowanie:
ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;

Gdy importuje bazę w zgodności latin2 w bazie i na forum są krzaki
Gdy importuje bazę w zgodności utf8 w bazie nie ma krzaków lecz na forum są

Na forum chcę mieć kodowanie latin2 czyli iso 8859-2


Co radzicie?


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
skowron-line
post 26.06.2009, 11:33:05
Post #2





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 340
Pomógł: 542
Dołączył: 15.01.2006
Skąd: Olsztyn/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Radze poczytać
http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/pomys...e_znaki_a_mysql


--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
Go to the top of the page
+Quote Post
Lukez
post 26.06.2009, 11:37:00
Post #3





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Niestety nie pomaga...


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
skowron-line
post 26.06.2009, 11:38:56
Post #4





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 4 340
Pomógł: 542
Dołączył: 15.01.2006
Skąd: Olsztyn/Warszawa

Ostrzeżenie: (0%)
-----


A kodowanie plików masz poprawnie ustawione questionmark.gif


--------------------
I'm so fast that last night I turned off the light switch in my hotel room and was in bed before the room was dark - Muhammad Ali.
Peg jeżeli chcesz uprawiać sex to dzieci muszą wyjść, a jeżeli chcesz żeby był dobry ty też musisz wyjść - Al Bundy.

QueryBuilder, Mootools.net, bbcradio1::MistaJam
http://www.phpbench.com/
Go to the top of the page
+Quote Post
Lukez
post 26.06.2009, 11:41:57
Post #5





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Tak, myślę, że to coś w bazie jest nie tak...


Kod
-- phpMyAdmin SQL Dump
-- version 2.10.3
-- http://www.phpmyadmin.net
--
-- Host: sql.lukreacja.nazwa.pl:3305
-- Czas wygenerowania: 26 Cze 2009, 12:02
-- Wersja serwera: 5.0.75
-- Wersja PHP: 5.2.9

SET SQL_MODE="NO_AUTO_VALUE_ON_ZERO";

--
-- Baza danych: `lukreacja_2`
--

-- --------------------------------------------------------

--
-- Struktura tabeli dla  `vb_access`
--

DROP TABLE IF EXISTS `vb_access`;
CREATE TABLE `vb_access` (
  `userid` int(10) unsigned NOT NULL default '0',
  `forumid` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0',
  `accessmask` smallint(5) unsigned NOT NULL default '0',
  PRIMARY KEY  (`userid`,`forumid`)
) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=latin2;

--
-- Zrzut danych tabeli `vb_access`
--


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 26.06.2009, 12:39:32
Post #6





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




A szukałeś cokolwiek?

Próby z set names nie widzę.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Lukez
post 26.06.2009, 15:29:27
Post #7





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Pewnie, że próbowałem

http://forum.webhelp.pl/viewtopic.php?t=10...sc&start=20


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 26.06.2009, 16:15:18
Post #8





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




A ja mówię, że nie próbowałeś. Poszukaj na tym forum.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Lukez
post 27.06.2009, 10:11:43
Post #9





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Słyszałem, że trzeba zmienić kodowlanie w pliku .sql


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 27.06.2009, 19:19:07
Post #10





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




SET NAMES i nic więcej nie powiem, jeśli sam niczego na ten temat nie poszukasz.


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
Lukez
post 30.06.2009, 00:04:49
Post #11





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 9
Pomógł: 0
Dołączył: 3.01.2009
Skąd: Siedlce

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Cytat(erix @ 27.06.2009, 20:19:07 ) *
SET NAMES i nic więcej nie powiem, jeśli sam niczego na ten temat nie poszukasz.


Próbowałem naprawdę...

Metoda porównywania napisów mam ustawioną na latin2_general_ci
Każdą pojedyńczą tabele też na latin2_general_ci

co zmienić?


--------------------
Polskie Forum Dyskusyjne
Go to the top of the page
+Quote Post
erix
post 30.06.2009, 11:18:41
Post #12





Grupa: Moderatorzy
Postów: 15 467
Pomógł: 1451
Dołączył: 25.04.2005
Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów




Ok, ale musisz jeszcze przekonwertować plik importu do nowego zestawu kodowania, o ponownym wgraniu nie wspomnę. [;


--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
Go to the top of the page
+Quote Post
VanPersie
post 8.07.2009, 18:45:22
Post #13





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 14
Pomógł: 0
Dołączył: 3.07.2006

Ostrzeżenie: (10%)
X----


I jak nic nie wiedziałeś tak nic nie wiesz...
Go to the top of the page
+Quote Post
SzamanGN
post 8.07.2009, 19:50:21
Post #14





Grupa: Zarejestrowani
Postów: 94
Pomógł: 14
Dołączył: 11.10.2007

Ostrzeżenie: (0%)
-----


Może lepiej będzie zmienić kodowanie forum z iso 8859-2 na UTF-8?

Sprawdź, czy jak nie ustawiasz pobierania danych w kodowaniu LATIN-2 to wszystko jest OK.

Ten post edytował SzamanGN 8.07.2009, 19:52:30


--------------------
SzamanGN
Go to the top of the page
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

 



RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 18.08.2019 - 08:27