![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Potrzebuję pomocy w zrozumieniu w jaki sposób kontrolować dane wejściowe w odpowiednich klasach. Dopiero raczkuję z obiektowym więc porszę o wyrozumiałość... Stworzyłem interfejs Validator z funkcją validate() Interfejs jest zaimplementowany w klasie PropertyObject która wygląda tak:
Dziedziczę klasę w konkretnym obiekcie np:
Do tablicy errors[] zbieram informacje o ewentualnych błędach. Przykład jest przerobiony z książki niestety nie mam tam informacji jak w tym przykładzie wyciągnąć dane z tej tablicy - w przypadku gdy nie jest ona pusta. Dodam, że mam inne klasy które w zasadzie składają się na obiekt WareHouse i tam również implementuję funkcję validate() Pytanie które mnie gnębi to jak tego użyć? Tak aby w przypadku wprowadzenia błędnych danych pojawiała się odpowiednia informacja. Ten post edytował dantekir 19.06.2009, 14:52:09 -------------------- ...albo jesteś zerem albo jedynką ;)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 304 Pomógł: 51 Dołączył: 4.02.2005 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykładowo:
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 14.06.2004 Skąd: Świętochłowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
prawdę mówiąc to trochę skomplikowane to co napisałeś - przynajmniej dla mnie
![]() rozwiązałem swój problem w ten sposób że w każdej klasie mam validate() która zbiera do tablicy errors informacje o błędach i zwraca true lub false w zależności czy tablica zawiera elementy a żeby je wypisać dodałem jedynie do PropertyObject getErrors(); I jak tak teraz sobie pomyślę o tym to aż mi wstyd że w ogóle pytałem... ![]() Mimo wszystko dzięki za pomoc, a swoją drogą to temat walidacji danych przy tworzeniu obiektu bardzo mnie interesuje i jestem ciekaw jakie Wy macie uniwersalne i sprawdzone rozwiązania. -------------------- ...albo jesteś zerem albo jedynką ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 06:00 |