![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W sieci jest dużo zaawansowanych narzędzi (np w jquerry) do uploadu, do cropowania z możliwością zaznaczania obszaru itp, tymczasem ja potrzebuje czegoś ultra prostego w tym temacie. Obrazek jest już na serwerze format prostokątny a ja potrzebuje wyświetlić go "w kwadracie", oczywiście zwykłe skalowanie odpada bo się obrazek deformuje dlatego potrzebuję crop'a. Najlepiej żeby środek tego wycropowanego pokrywał się ze środkiem oryginału, tak wydaje mi się najsensowniej bo wtedy najmniejsze prawdopodobieństwo, że obetnie się istotny element. Tylko własnie nie mogę znaleźć nic tak prostego a napisanie tego wykracza poza moje możliwości... help
Ten post edytował erix 15.06.2009, 23:27:14
Powód edycji: [erix] przeniosłem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc gdzie Ty widzisz problem wykorzystać te zaawansowane, do obróbki zdjęcia
![]() -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 92 Pomógł: 0 Dołączył: 15.12.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no bo nie potrzebne mi całe uploady i ręczne robienie cropa, upload juz mam itp, ja tylko chce tylko żeby przy ładowaniu obrazków już istniejących one się same przycinały "w locie" ale żeby same obrazki się nie zmieniały na stałe, tylko do wyświetlania.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 34 Dołączył: 4.09.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Więc dodaj do upload'a crop z gotowych bibliotek ... np. nWeb Image v2.0
![]() Lub użyj bibliotek GD ![]() http://pl.php.net/manual/pl/ref.image.php -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
nie nie, to chodzi o to, że to jest zupełnie poza uploadem, tak jak by go nie było.
W zasadzie można założyć taka sytuacje, są obrazki na serwerze w formacie prostokąta, a mój skrypt ma je wyświetlić jako przycięte do kwadratu ale bez ich modyfikacji. |
|
|
![]()
|
|
Ale to i tak je zmodyfikujesz, a później zapiszesz na serwerze, nawet i w TEMP, ale do niego nie masz dostępu z internetu ...
I odczytasz go z serwera, chyba że w JS da się to zrobić ... ale jaka będzie wydajność przy przerabianiu każdego obrazka ![]() ![]() -------------------- Serwer : Acer Aspire 5050 : AMD Turion X2 2x1.9 MHz : 2x2 GB Dual : 250GB + 500 GB USB Warsztat : Apache v2.2 : PHP v5.2 : MySQL v5.0 : phpMyAdmin v3.4 : phpDesigner v7 |
|
|
![]()
|
|
to co to nie ma szans , koniecznie trzeba tworzyć kolejne miniaturki na serwerze
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 10:05 |