![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam jak mam wstawić funkcje dotyczącą polskich dni tyg w echo żeby je wyświetlić, mam coś takiego ale to nie działa mi
![]() $dzien --- zmienna pobierana z formularza $miesiac --- j.w.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 9 Pomógł: 0 Dołączył: 29.05.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 16 Dołączył: 11.01.2009 Skąd: wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
spoko w ten sposób to ja też potrafie chodzi o to że muszę zrobić to za pomocą tych funkcji, funkcje są napisane dobrze tylko w echo coś z dniami pomotałem i nie wyświetla, nie wiem co mam zmienić. Miesiące działają
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co masz w zmiennych $dzien i $miesiac?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm no to w takim razie mam większy problem....
dzień i miesiąc nie deklarowałem w jakich postaciach mają się wyświetlać. próbowałem zastąpić to switch/case jednak tutaj też pojawia się problem nie wyswietla prawidłowej daty np. wybrałem 5.05.2009 i wyświetla mi że to piątek .... a to był wtorek ;/ jak zrobić żeby działało to poprawnie (sposób już nieistotny byle chodziło) pliss help edit 1 ja chyba nie powinienem tutaj deklarować postaci np. $dzien = date("w"); bo wtedy wczytuje mi to aktualny dzień a to użytkownik wypełniając formularz decyduje jaki dzień ma być wyświetlony Ten post edytował pablo_83 1.06.2009, 23:11:11 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokaż więcej kodu, bo ja tu coś widze, że błąd jest gdzie indziej.
Jeśli przekażesz do funkcji dzien_tyg np 3, to zwróci Ci środę. Jeśli nie zwraca, to znaczy, że nie przekazujesz odpowiedniego parametru. Jeśli pobierasz te dane z formularza, to trzeba sprawdzić, co otrzymujesz. Zrób zrzut zmiennych tak jak proponował melkorm. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
to cały skrypt, wykomentowałem te funkcje dotyczące dni bo nie wiem jak mam zrobić by działały poprawnie.
Jak deklarowałem dla $dzień =("w") - to zwraca mi aktualny dzień gdy zdeklarowałem $dzien = ("j") wysypuje się po podaniu dnia wiekszego niż 6, (nie zapetla się) i dodatkowo zawsze 0 = niedz, 1 = pon, a przecież tak nie jest 1 dzień miesiąca moze być np środa.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak ty się spodziewasz, że Ci wyświetli poprawny dzień tygodnia skoro np. 23.05.2009 to dzień tygodnia liczysz jako 23. Osobiście nie słyszałem o takim dniu tygodnia.
Edit @up: No widzisz zatem musisz zrobić date("w", mktime(0, 0, 0, $dzien, $miesiac, $rok)) i to dopiero będzie dzień tygodnia Ten post edytował golaod 2.06.2009, 08:35:57 |
|
|
![]()
|
|
Zamiast inputów zrób select'y. Wtedy będziesz miał większą kontrolę nad tym co dostaniesz od użytkownika, tak to ciągle będą błędy bo ktoś wpisze poniedziałek zamiast 1.
Dzień i miesiąc bez problemu możesz zastąpić selektami, rok w zależności od sytuacji. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale Wy kombinujecie...
![]()
Sobie tylko dopisz locale do tablicy, bo testowałem pod WXP. [; -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, powinno wystarczyć coś takiego:
- działa na 99% cywilizowanych serwerów (przynajmniej u mnie). Skrypty typu array(paniedzielnik, wtornik, srieda, czetwier, piatnica) są archaiczne i nie powinniśmy przykładać ręki do takich rozwiązań ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 5.10.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zgadza się, powinno wystarczyć coś takiego: [PHP] pobierz, plaintext
![]() No dobrze ... ja mam serwerek na Debianie (lenny) i takie ustawienie nie działa ... doradźcie cosik ![]() |
|
|
![]()
|
|
Wybaczcie za link do swojego bloga, ale może to naświetli sprawę: PHP Date – Polskie nazwy dni i miesięcy. Funkcje date strftime
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 10:30 |