![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Piszę właśnie aplikację z zastosowaniem wzorca MVC i z obsługą smarty i napotkałem pewien problem, z którym nie bardzo jestem w stanie sobie poradzić. Struktura katalogów i plików wygląda tak: --ROOT | +-controller (frontcontroller.php + inne kontrolery) +-model +view (test.tpl) +libs/smarty | -index.php W pliku index.php mam "include" wszystkich klas z katalogów powyżej (poza view), a także wywołanie klasy FrontController W pliku frontcontroller.php klasa FrontController dziedziczy po klasie Smarty. I teraz jeśli napiszę klasę tak:
To plik test.tpl zostaje załadowany poprawnie. Ale chciałbym aby zamiast wpisywania w każdej klasie ścieżek do ładowania smart zastosować jedną klasę, np.
frontcontroller.php
Problem polega na tym, że jeżeli zastosuję ten sposób to w kontrolerze, który ma wywołać dany template pojawia się komunikat: Warning: Smarty error: unable to read resource: "test.tpl" in ..//libs/smarty/Smarty.class.php on line 1092 I jeszcze mam pytanie, czy jest jakiś sposób aby obejść ładowanie smarty do każdej klasy z osobna, tylko załadować raz i mieć to z głowy. P.S. Piszę z "palca" z pracy więc gdzieś w kodzie mogą być błędy. Ten post edytował slimboj 19.05.2009, 09:02:19 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze, krótki kurs języka angielskiego. "Smarty" jest to słowo w liczbie pojedynczej, które po konwersji na język polski zyskuje rodzaj męski. TEN Smarty, a nie jakieś "te smarty". Wybacz, ale naprawdę wkurzające to jest, jak wszyscy tworzą jakieś potworki językowe...
Wracając do tematu, problem leży w tym, że źle wykorzystałeś programowanie obiektowe i wcale nie zbudowałeś wzorca MVC, tylko coś dziwnego. Dlaczego kontrolery dziedziczą po klasie "Smarty"? Przecież zadania jednych i drugich nie są nawet do siebie podobne. Dziedziczenia w tym miejscu nie powinno w ogóle być. Powinieneś mieć jakąś klasę reprezentującą widok i kontroler powinien przechowywać obiekt tej klasy (kompozycja!), zamiast po niej dziedziczyć. Natomiast jak nie duplikować konfiguracji między obiektami widoków... w Smartym jest pewien ból, mianowicie ten system szablonów może i używa klas, ale z programowaniem obiektowym ma to niewiele wspólnego. Tutaj mogę zaproponować kilka rozwiązań: - Widoki są niezależne od systemu szablonów. Masz jeden globalny obiekt Smarty'ego i w momencie gdy chcesz wyświetlić widok, przepisujesz z niego dane do systemu szablonów. - Widoki rozszerzają klasę Smarty - konstruktor w tle przepisuje konfigurację z globalnej konfiguracji systemu. - Zmienić system szablonów na bardziej obiektowy, np. OPT, który jest zaprojektowany właśnie do pracy z wzorcem MVC i domyślnie operuje takimi pojęciami, jak widoki. -------------------- Specjalista ds. głupich i beznadziejnych, Zyx
Nowości wydawnicze: Open Power Collector 3.0.1.0 | Open Power Autoloader 3.0.3.0 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 0 Dołączył: 6.01.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
...Dlaczego kontrolery dziedziczą po klasie "Smarty"?... To było raczej w ramach testów, żeby sprawdzić czy w ten sposób smarty zostanie dobrze załadowany do klasy. Mam jeszcze pytanie, gdzie powinienem sprawdzać poprawność danych np. formularza? W kontrolerze, czy w modelu? Sorki za post po poście, ale nie chciałem zakładać nowego tematu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 313 Pomógł: 24 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Kielce Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Mam jeszcze pytanie, gdzie powinienem sprawdzać poprawność danych np. formularza? W kontrolerze, czy w modelu? w klasie formularza ![]() $formularz = new Formularz(); if ($_SERVER[REQUEST_METHOD==POST && $formularz -> isValid()) { // dodanie do bazy, itp } else { echo $formularz->pokaz(); } jeśli dane pochodzą z posta to funkcja isValid przypisuje zmienne do pól formularza, sprawdza czy są one poprawne i odpowiednio oznacza, jeśli wszystko jest ok to np dodajesz do bazy, jeśli nie to pokazujesz formularz, i przy pokazywaniu albo pokazujesz z błędami albo 'czysty' mniej więcej tak to jest rozwiązane w zend frameworku -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 11:35 |