![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam was.
Szukałem na forum (przez użycie wyszukiwarki waszej forumowej) tematu związanego z tą sprawą. Nawet coś znalazłem ale było to albo trochę odległe tematycznie lub mało przejżyste. Mam prostą sprawę otóż chcę wyciągąć pewne dane z MySQL i wygląda to tak: Kod $query="select * from jakas_tabela where cos 'cos_tam_nie_wazne_co' order by id desc";
$mysql_result=mysql_query($query, $mysql_link); while($row=mysql_fetch_row($mysql_result)) { // oczywiście tutaj jest wyświetlana treść } No i właśnie jak dokładnie zrobić by wyświetlane dane (np. spis produtków, spis filmów, spis książek, spis użytkowników lub czegokolwiek innego) były wyświetlane po np. 5 (oczywiście wartość może być inna) na jedną stronę? By wyglądało to tak np.: dane 1 dane 2 dane 3 dane 4 strony: | 1 | 2 | 3 | 4 | proszę o praktyczną poradę w postaci kodu lub jakiejś strony gdzie JEST (a nie można znaleźć) taki kod przykładowy... Z góry dziękuję bardzo i pozdrawiam -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat ...
jesli bys chcial sam pokombinowac to zajrzyj do dokumenacji mysql pod haslo LIMIT (bedzie w rodziale o SELECT) - korzystajac z LIMIT okreslasz od ktorego wiersza i ile maksymalnie ma zwrocic baza.
Kod $query="select * from jakas_tabela where cos 'cos_tam_nie_wazne_co' order by id desc";
... No i właśnie jak dokładnie zrobić by wyświetlane dane (np. spis produtków, spis filmów, spis książek, spis użytkowników lub czegokolwiek innego) były wyświetlane po np. 5 [..] proszę o praktyczną poradę w postaci kodu lub jakiejś strony gdzie JEST (a nie można znaleźć) taki kod przykładowy... przyklad gotowego rozwiazania znajdziesz w http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=681&hi...highlight=limit http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=814&hi...highlight=limit -------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 0 Dołączył: 18.01.2003 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No i skorzystałem za pomocą kolegi z kodu (http://forum.php.pl/viewtopic.php?t=681&hi...highlight=limit) i przerobiłem trochę na swoje
Kod <?php
$mysql_link = mysql_connect("", "", ""); mysql_select_db("",$mysql_link); $show = 1; // ilosc pokazywanych rekordow $plik= "a.php"; // nazwa pliku w ktorym jest ten skrypt echo "<table>"; if($stan=='szukaj') { if( isset($_GET['offset']) ){ $add = "LIMIT ".$_GET['offset'].", $show"; }else{ $add = "LIMIT 1, 1"; } $query = "SELECT * FROM towary where firma like '%$znajdz%' ORDER BY id desc ".$add; $mysql_result = mysql_query($query, $mysql_link); while($row=mysql_fetch_row($mysql_result)) { $id=$row[0]; $firma=$row[1]; $model=$row[2]; $gatunek=$row[3]; $kategoria=$row[4]; $cena=$row[5]; $foto=$row[6]; $rozmiar=$row[7]; $krotki_opis=$row[8]; $promocja=$row[9]; $opis=$row[10]; echo $id . "<br>"; } echo "<tr><td colspan=2 align=right>Strona ".page_index( $show )."</td></tr>"; } echo "</table>"; if ($znaleziono == "0"){ print "<CENTER> Nie znaleziono żadnego rekordu</CENTER>"; } echo "<TABLE border=0 align=center ><tr> <td><center><br> <form method="get" action="$plik"> <input type="text" name="znajdz" size="20" VALUE="czego szukasz" ><BR> <input type="submit" value="szukaj" name="stan"></form></center></TD>"; echo "</TR></TABLE>"; Function page_index( $show ){ global $_GET; global $znajdz; $result = mysql_query( "SELECT * FROM towary where firma like '%$znajdz%'" ); $number = mysql_num_rows( $result ); $page_num = ceil( $number/$show ); $page = ceil( $_GET['offset'] / $show ) + 1; $index = "<b>".$page."</b>"; for( $i = 1; $i <= $page_num; $i++ ){ if( $page != $i ){ $j = ($i- 1) * $show; $tmp .= "<a href="?offset=$j&znajdz=".$_GET['znajdz']."&stan=szukaj">$i</a> "; } } if( $page_num != 1 ) $index .= " [ $tmp ]"; return $index; } ?> Czy mógłbym wiedzieć gdzie tu jest błąd? bo wyskakuje mi coś takiego: Kod Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:phpwwwa.php on line 18
Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:phpwwwa.php on line 60 gdzie 18 linia to: while($row=mysql_fetch_row($mysql_result)) a 60 linia to: $number = mysql_num_rows( $result ); gdzie tu jest błąd bo mnie to zagina. -------------------- Działam w OpenSolution.org, autor Quick.Cms i Quick.Cart już od ponad 10 lat
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 786 Pomógł: 0 Dołączył: 18.03.2002 Skąd: Wroclaw/Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy mógłbym wiedzieć gdzie tu jest błąd? bo wyskakuje mi coś takiego:
Kod Warning: Supplied argument is not a valid MySQL result resource in c:phpwwwa.php on line 18 Kod mysql_error(); twoim zbawieniem ;)
-------------------- .. make web your home ..
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 20.07.2025 - 03:49 |