![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam coś takiego (fragment): location.href="testy.php?akcja=sprawdz&nazwa="+w_nazwy; Jeśli w formularzu zastosuję <input type="button"> zmienna zostanie przekazana z java do php, ale dla <input type="submit"> już nie. Jak przekazać z formularza mając <input type="submit"> zmienną w_nazwy (java) do php? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
java!=javascript
![]() a odp to: document.getElementById |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 573 Pomógł: 6 Dołączył: 21.07.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jasne, że java != java-script
Z document.getElementById próbowałem, ale gdzieś w szczegółach nie działa? Można prosić o szczegóły? Ten post edytował Malinaa 16.04.2009, 13:23:20 -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyślij hiddena w formularzu z value ustawionym na w_nazwy.
|
|
|
![]()
|
|
OK,
problem jest jednak inny wygląda na to, że musi zostać <input type="button"> Czy może ktoś mi powiedzieć jak przekazać zmienne formularza dla <input type="button"> tak jak robi to <input type="submit"> dla pół formularza: text, hidden, textarea? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2009 Skąd: Gdynia Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do inputa button musisz zbindować onClick z funkcją document.formularz.submit(), albo coś podobnego
![]() |
|
|
![]()
|
|
Kod javascript nad którym pracuję ma jakieś 100 linii i tak się zakopałem, że gdyby nie karateKid
![]() Gdyby ktoś mógł powiedzieć jeszcze dokładniej jak przekazać tę zmienną z java-script do php? Mam coś takiego, ale ze zmienna test nie działa formularz.submit(); if (confirm("Czy kontynuować proces?")) { test = document.getElementById('nazwa').value; formularz.submit(); } Thank's Ten post edytował Malinaa 16.04.2009, 15:52:28 -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Ale po co tak przekazywać...?
Trochę nie rozumiem Twojego toku myślenia... Daj tę funkcję w onsubmit formularza i pozbędziesz się połowy kłopotów z głowy. A zmienną możesz przekazać dopisując parametr jako GET w action formularza oraz tworząc dynamicznie ukryty element. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 749 Pomógł: 37 Dołączył: 3.10.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo tak normalnie to jako tako nie idzie tego przekazać, tylko jakies POST, GET.
JavaScript działa po stronie przeglądarki, PHP po stronie serwera. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Mój tok myślenia jest tutaj wynikiem słabej znajomości javascript.
Rzecz w tym, że kiedy zamiast formularz.submin(); miałem location.href="testy.php?akcja=sprawdz&nazwa="+w_nazwy; przekazwywałem zmienną w_nazwy bez problemu, a teraz z formularz.submint(); nie mogę jej przekazać. I rowiązania tego problemu poszukuję. -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Możesz. Dodajesz tę funkcję do onsubmit, która robi to samo dla action formularza.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
if (confirm("Czy kontynuować proces?")) {
test = document.getElementById('nazwa').value; document.getElementById('hidden_input').value = test; formularz.submit(); } Albo jakoś tak, używam jQuery i już nie pamiętam czystego js ![]() Ten post edytował karateKid 16.04.2009, 18:47:26 |
|
|
![]()
|
|
OK,
Mam już w onsubmit="w_nazwy=false;" Zmienna "w_nazwy", którą potrzebuję wyświetlić w php pochodzi z wcześniejszej funkcji. Kolejna jest funkcja, która wywołuje formularz.submit(); nazywa się function sprawdz(dane) Jak teraz całość zrobić i wyświetlić zmienną po przetworzeniu formularza na stronie? Ja niestety nie wiem, proszę o pomoc. -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Wrzuć tę funkcję do onsubmit - http://www.htmlcodetutorial.com/forms/_FORM_onSubmit.html
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Próbowałem wrzucić tę funkcję do onsubmit kiedy pierwszy raz o tym napisałeś, ale dla mojego skryptu nie przyniosło to żadnego efektu.
Przykład, który podałeś pod linkiem jest różny od tego co potrzebuję zrobić. Nie mam żadnego pola <input> i inne, w którym można wpisać jakieś dane, wartość zmiennej nazwa jest określana w pierwszej funkcji, a następnie z drugiej funkcji była przekazywana dzięki location.href=test.php?n=nazwa do pliku po przetworzeniu formularza, ale location o którym piszę znajdowało sie wewnątrz skryptu javascript, nie w formularzu. Dziękuje erix za pomoc, ale bez location, tylko z formularz.submint(); ja nie wiem jak to zrobić, a z onsubmit o którym piszesz też nic nie wychodzi? -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]()
|
|
Cytat Próbowałem wrzucić tę funkcję do onsubmit kiedy pierwszy raz o tym napisałeś, ale dla mojego skryptu nie przyniosło to żadnego efektu. Pokaż, jak to robiłeś. Cytat Nie mam żadnego pola <input> i inne, w którym można wpisać jakieś dane To sobie je utwórz przez JS. ![]() -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dziękuje raz jeszcze erix.
Z javascript było problemowo, znalazłem więc inne rozwiązanie i jest bardziej funkcjonalne. Pozdrawiam -------------------- I welcome you on the Internet >>> Design by Malina
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 19.07.2025 - 18:41 |