![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Napisałem sobie krótki skrypcik, który uploaduje pliki na serwer i sprawdza m.in. czy plik spełnia warunek wielkości pliku
Oczywiście działa tak jak ma działać, ale moje pytanie brzmi - czy da się w jakiś inny sposób odrzucać próbę uploadu gigantycznego pliku, który zanim się załaduje i dostanę odpowiedź o zbyt dużym rozmiarze pliku to zarżnie cały serwer? |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
dużo zależy od konfiguracji serwera. jakie on dopuszcza możliwe uploady plików. jeśli plik będzie miał większą wielkość niż dopuszczona to pojawi się bariera w postaci serwera. można to zmieniać w regułkach .htaccess.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat czy da się w jakiś inny sposób odrzucać próbę uploadu gigantycznego pliku, który zanim się załaduje W php.ini są odpowiednie ustawienia - sprawdź. ![]() Poza tym, możesz jeszcze ustawić stałą (hidden) MAX_FILE_SIZE w formularzu i niektóre przeglądarki powinny wywalić ostrzeżenie, że rozmiar pliku przekracza dopuszczalny. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 79 Pomógł: 0 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
O ustawieniu w php.ini wiem, ale nie mam dostępu do tego pliku. Spróbuje z ustawieniem maksymalnej wielkości pliku ale czy to nie zadziała też dopiero po załadowaniu pliku?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
plik jest dopiero ładowany na serwer po kliknięciu submita. plik nie zostanie wysłany jeśli jego rozmiar nie będzie taki jak jest ustawione max size. ja polecam Ci również zapozać się z wielkościami plików w .htaccess.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
hmmm no to jak inaczej uploadowac plik bez kliknięcia sumbita...
Jakieś sprawdzenie wielkości już po wybraniu pliku a przed kliknięciem? Nie bardzo rozumiem - czy mógłbyś proszę wyjaśnić co proponujesz? |
|
|
![]()
|
|
chodzi o to. robisz tak jak napisał ~erix i teraz - jeśli plik przekracza wielkość podaną w tym polu hidden przeglądarka albo wypluwa że plik jest za duży lub w ogóle nie wysyła tego pliku.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm w innym temacie:
http://forum.php.pl/lofiversion/index.php/t48135.html erix napisał że nie da się tego zrobić po stronie przeglądarki. Trochę się zamieszałem ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Napisałem tak, gdyż można to bardzo łatwo obejść, poza tym - nie wszystkie przeglądarki tę wartośc uwzględniają.
-------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
i dlatego warto zainteresować się .htaccess'em.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Panowie, niestety nie dam łatwo za wygraną
![]() Uparłem się że obsłużę ten przypadek i ... szukam nadal rozwiązania. W tej chwili wygląda to tak:
Jak próbuję wrzucić plik 2MB to jest w miarę ok - dostaję odpowiedz z case 2 i wszystko gra. Natomiast jak próbuje wrzucić jakiś film to już gorzej ![]() @piotrooo89 - w jaki sposób proponujesz wykorzystać .htaccess? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nic nie poradzisz, przecież nie sprawdzisz, jakiej wielkości plik użytkownik ma zamiar Ci wysłać. To tak samo, jakby sąsiad spuszczał Ci z góry rolkę papieru toaletowego - odbierasz ten papier życia i odbierasz, ale nie wiesz tak naprawdę, ile jest go na rolce, możesz zliczać metry (ograniczenie w php.ini i .htaccess, maksymalna wielkość pliku jaką można wysłać przez POST) albo po odebraniu rolki ją zważyć (ale będziesz ją miał już u siebie w chacie, czyli na serwerze) - to rozwiązanie sprawdzi się, jeśli chcesz ustawić rozmiar mniejszy, niż w php.ini i nie chcesz na stałe zmieniać konfiguracji serwera.
Jest jeszcze jedna opcja: przykręcić kurek z transferem tego pliku, ale nigdy tego nie używałem i nie wiem, czy da się tak zrobić - wtedy plik się pomału ładuje i nie wpływa to tak bardzo na pracę serwera. |
|
|
![]()
|
|
Cytat odbierasz ten papier życia i odbierasz, ale nie wiesz tak naprawdę, ile jest go na rolce, możesz zliczać metry Gdybyś napisał skrypt odbierający plik w np. Perlu, to byłaby taka możliwość, gdyż oferuje większe możliwości kontrolowania żądania. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
-wytrwale_szukający- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Wiem, ze temat stary, ale po przejrzeniu kilkudziesięciu podobnych tematów postanowiłem kontynuować wątek. Znalazłem taki skrypt: http://stackoverflow.com/questions/3717793...size-validation a dokładnie tak to działa: http://jsbin.com/ulamor Wiem, że w starszych przeglądarkach to nie działa, ale większość ma już nowe, dla tych co mają stare pozostaje czekanie na upload i sprawdzenie po stronie serwera. Proszę o opinie "czy to jest czegoś warte" Druga sprawa, jest tam post o sprawdzania w jQuery - czy takie sprawdzanie odbywa się po stronie klienta czy serwera? Jeśli po stronie klienta to jak dokładnie go użyć? (chodzi o post z oznaczeniem "// Using jquery") Z góry dziękuję za odpowiedź. |
|
|
-wytrwale_szukający-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Temat oczywiście nieaktualny.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |